2013 m. kovo 3 d., sekmadienis

Medaus ir cinamono ritinėlių pyragas

Įprastai saldžių miltinių kepinių pati negaminu ir labai mažai jų valgau.
Bet šį kartą pasidaviau provokacijoms.

Pamačiau delfi.lt Beatos empanadų receptą, kuris šiek tiek primena Piemenėlio pyragą bet visai, na nei trupučio neprimena tų skanėstų kuriuos valgėme Venesueloje ir Kolumbijoje. Čia iškilo visi kelionės prisiminimai –  kriokliai ir džiunglės, spalvoti autobusai, karštyje sunkios kuprinės, šiek tiek dulkių ir prakaito, barios Medežine, Kartagenos senamiestis, Bogota su savo žmonių, garsų, vaizdų, kvapų įvairovė...  Žodžiu, lygioje vietoje užsikepiau būtinai padaryti tų empanadų, kaip pridera. Apie jas vėliau parašysiu.

Pasinaudodamas šiuo netikėtu polėkiu, Brangus Vyriškis užsiprašė ir šitų Medaus ir Cinamono Ritinėlių Pyrago pagal Jamie Oliver‘io receptą. Na tai vienu užsimojimu ir padariau. Labai paprasta - pavyko net ir man, be jokios patirties su kepiniais. Skanu, damn... Retsykiais galima, dažnai – nerekomenduoju, didis pavojus klubams ;-)
Manau šitas reikalas puikiai tiktų Velykoms.


PRIREIKS
Iš šio kiekio iškepsit du nedidukus pyragus, jei nepasiryžę tiek suvalgyti - drąsiai mažinkite visko per pusę :)

Tešlai
1 kg miltų
7 g džiovintų mielių
1 a.š. medaus
1 a.š. druskos
600 ml drungno vandens
Šlakelio alyvuogių aliejaus

Įdarui
100 g. migdolų
100 g. lazdyno riešutų
200 g. sviesto
2 v.š. cinamono (ir dar šiek tiek apibarstymui)
5 v.š. medaus

Įdarą galima daryti ir paprastesnį – pvz., tiesiog cukrus su cinamonu; šiek tiek razinų ir tarkuotų citrinos žievelių; tiktų dar žiupsnis muskato riešuto. Galima su gabalėliu sviesto arba be jo. Medų galima keisti skystu sirupu. Tų pačių riešutų irgi gali būti mažiau. Žodžiu, pagal nuotaiką ir spintelių turinį. Iškeptą pyragą galima aplieti cukriniu glajumi, bet nerekomenduoju – ir taip skanu, kam gerą daiktą dar cukrumi gadinti :)

Gaminimui: didelio dubens tešlos minkymui, švaraus virtuvinio rankšluosčio, minkymo paviršiaus (aš naudoju specialų patiesalą tešlai minkyti, bet tinka viskas – folija, didelė lenta, tiesiog stalo paviršius), kočėlo, peilio ir keramikinės ar teflono formos kepimui. Akmens masės trintuvės. Jei medus kietas, prireiks puodelio ir metalinio dubenėlio medui skystinti.

GAMINAM

Įsijojam miltus ir mieles į dubenį. Įdedam šaukštą medaus (jei medus kietas – prieš tai pakaitinam dubenėlyje ant karšto vandens, kad suskystėtų). Sumaišom. Lėtai maišydami pilam vandenį, kol tešla taps minkšta, tąsi. Kadangi miltai būna įvairūs, tai vandens kiekis gali būti skirtingas – gali prireikti ir daugiau, ir mažiau.


Apibarstom minkymo paviršių miltais, numetam tešlą kelioms minutėms pailsėti. Tuo tarpu išsiplaunam dubenį (arba imam naują :), ir ištepam jį aliejumi. Kraunam ten tešlą, uždengiam rankšluosčiu ir padedam šiltoje vietoje ramybėje 30 min. Per tą laiką tešlos turi padvigubėti. Tik nelandžiokit be reikalo, tegul ji ten sau ramiai kyla.

Orkaitę įkaitiname iki 180C. Paskleidžiam riešutus ant skardos ir įkišam į orkaitę 6-10 minučių, kol įgaus lengvą auksinę spalvą. Kol kaista riešutai, sumaišom šakute 150g. sviesto su cinamonu dubenyje. Padedam į šoną.

Kai riešutai įgauna auksinę spalvą ir malonų traškesį, išimam iš orkaitės. Sutraiškom. Galima akmens masės traiškytuvu arba tiesiog pridengus rankšluosčiu kočėlu patrankyti. Leidžiam riešutams ataušti iki kambario temperatūros, tada sumaišom su sviestu, dedam į šoną.

Dosniai miltais apibarstom minkymo paviršių ir kočėlą. Iš tešlos kočiojame didelį kvadratą, maždaug 1cm. storio. Turi gautis maždaug 50x60 cm paviršius. Vis pabarstom miltais, kad neliptų.

Ant gautos tešlos išbarstom riešutų masę, išlyginam šaukštu. Palaistom medaus. Na, dabar beveik jau viskas – beliko suvynioti. Patogiausia tai daryti dviese, bet gali ir vienas žmogus susitvarkyti. Atsargiai keliam ilgiausią kraštą ir vyniojam. Vyniojam tol, kol gausim storą dešrą. Tada supjaustom maždaug 3cm storumo riekėm.

Pasiruošiam kepimo indą – ištepam sviestu. Galima dugną pabarstyti ruduoju cukrumi, tada kepdamas pyrago dugnas karamelizuosis gražiai. Sudedam sukinius vienas šalia kito, bet ne per standžiai. Uždengiam rankšluosčiu ir padedam i šoną 20-40 min., kol tešla dar padvigubės. Tada apibarstom cukrumi ir cinamonu ir kepam ~25 min., kol įgaus auksinę gražią spalvą.

Iš formų krapščiau taip – plastikiniu peiliu atsargiai apėjau kraštus, pridengiau lėkšte apverčiau. Tuomet pyragas gražiai atsigulė į lėkštę visame savo gražume. Su stikline pieno ir dar šiltas – tobula.

_______________

Šaltinis: www.nigella.com/recipes/view/jamie-olivers-cinnamon-swirls-4004

Gaminote pagal šį receptą? Bandėte panašų patiekalą? Turite būdą pagaminti skaniau, paprasčiau, įmantriau, ar tiesiog – įdomiau? Pasidalinkite komentaruose! :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails