tag:blogger.com,1999:blog-22933840677684279642024-03-13T06:54:55.914+02:00Didysis PuodasSVEIKAS maistas, idėjos & receptaiAurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.comBlogger82125tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-18837221354245837402014-09-17T21:58:00.002+03:002014-09-17T22:04:24.574+03:00Greitoji kreminė namų gamybos varškė -- vaikams ir pusryčiamsMano mažoji ilgai nevalgė beveik jokių sveikų parduotuvinių pieno produktų. Anei jogurtų, anei varškių. Nesveikus (su cukrum ir visokiais kitais brudais) valgė puikiai, bet tų aš nenorėjau pirkti. Dar valgė ekologinę Hipp varškę po 6 Lt už indelį, bet 186 Lt/mėn vien pavakariams išleisti man Excelis :) neleido.
Mama priminė du puikius ir itin greitus receptus iš mano Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-23599155168172196442014-07-26T09:24:00.001+03:002014-08-19T22:10:14.407+03:00Pusryčiai
Vasara džiugina.
Skrudinta duona, mocarela, riebi riekė pomodoro, sviestinės salotos, saulėgrąžų daigai, agurklės žiedai. Skanaus :)
Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-81227276827426964922014-02-06T18:28:00.001+02:002014-03-30T08:39:54.672+03:00Bolonezės padažas paprastasis pagal J.Oliverį
Ragu ala bolognese ragavom Italijos miesto Bolonija senamiestyje lygiai prieš metus. Paprastą ir sotų patiekalą patiekė su keletu drožlių puikaus kieto sūrio ir vynu dailiose taurėse.
Šylant orams vis daugiau laiko su vaiku praleidžiu lauke, virtuvėje sukiojuosi minimaliai, tad prireikia greitų receptų. Bolognese padažas vienas tokių.
Rekomenduočiau pasigaminti didesnį kiekį ir užsišaldyti -- Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-90532097607215900452014-01-04T14:24:00.000+02:002014-01-05T10:09:27.387+02:00Vaikų mityba 101 Didžiai Gerbiami Tėvai (ypač naujai iškepti), dėmesio - nuo spalio 13 d. internete vyksta kursai vaikų mitybos tema. Kursus veda Maya Adam -- Stanford universiteto dėstytoja, medikė, trijų vaikų motina, buvusi profesionali balerina.
Mokymai nemokami. Truks penkias savaites. Tereikia užsiregistruoti Coursera tinklalapyje.
Info apie mokymus ir registracija čia:
www.coursera.org/course/Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-77000013291331567612013-12-22T12:08:00.001+02:002013-12-26T12:13:48.878+02:00Kūčių stalas, meniu #2, 2013 m.
Šiemet buvo Kalėdvelykos ar Velykalėdės? +6 ir saulė šviečia :)
Meniu planavau iš anksto, kruopščiai, su spintelių revizija ir trūkstamų maisto produktų sąrašo sudarymu. Suderinti tradicinius patiekalus su sveika mityba ir dar kad džiugintų bei nereikėtų virtuvėje nakvoti -- sudėtingas reikalas. Aš dar tik pakeliui.
Tradiciškai paskutinę minutę atsirado krūva pakeitimų -- vyrui kilo idėjų, Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-39935295428528859682013-11-29T14:34:00.001+02:002013-12-22T11:46:14.048+02:00Nuodėmingai saldūs citrininiai sausainiai pagal J.Oliverį (15 vnt.)
Žinot kuo puiku maži mažutėliai kūdikiai? Vagau aš, o auga ir storėja vaikas! :) Bent jau tą neilgą laiką kol mažoji mamos pienu maitinasi. Puikus dalykas ta maisto grandinė.
Ta proga pasidarau skanių ir labai greitai pagaminamų J.Oliverio citrininių sausainių. Puikiai praskaidrins šaltą lapkričio vakarą. 15 sausainių užteks abiem tėvams užsisaldint iki ausų.
PRIREIKS
Sviesto,Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-87586811037902376602013-09-21T12:54:00.001+03:002013-09-22T01:16:15.241+03:00Paprasta ir užtikrinta rudeninė voveraičių sriubaHalės turguje dar galima rasti voveraičių, tad skubu sriubą virti kol jų dar yra. Gaminti nesudėtinga - žavingas ypatingo paprastumo reikalas.
Voveraitės yra lyderės tarp grybų pagal vitaminų kiekį, jų niekada nesupainiosi su kokiais bjauriais nuodingais grybais, o spalva ir aromatas kelia nuotaiką. Mėgaujamės kol dar galim!
Cantharellus cinnabarinus / mushroomexpert.com
PRIREIKS
Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-51137271232458794432013-09-18T23:00:00.002+03:002013-09-21T21:35:44.395+03:00Panna Cotta – tobulai paprastas itališkas desertasTęsiame draugų tradiciją Europos vyrų čempionato proga – ruošiam patiekalą tos šalies, su kuria žaidžia mūsų komanda. Tokios vudu apeigos, padedančios suvalgyti priešą :)
Ketvirtadienį lietuviai kovėsi su italais, o mes ta proga ruošėmės sudoroti ką nors iš itališkos virtuvės. Kadangi varžybos vakarop, italų virtuvėje ieškojom lengvo ir neriebaus patiekalo.
Pasirinkom labai sveikas ir paprastasAurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-76198527197831692282013-09-16T09:28:00.001+03:002013-09-16T12:54:55.985+03:00„Okroška“ – ukrainietiška giros šaltsriubė su mėsaTurime tradiciją su draugais – krepšinio varžybų proga, ruošti maistą tos šalies, su kuria tuo metu žaidžia lietuviai. Taip esame net lenkiškų fliakų pasigamine (iki šiol nukrato kvapą prisiminus :) Vakar mūsų rinktinė laimėjo prieš ukrainiečius 70 : 63, o mes ta proga sudorojome puodą ukrainietiškos okroškos.
Okroška – tradicinė rusų, baltarusių ir ukrainiečių sriuba, panašiai kaip mūsų Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-33035465568548881252013-07-07T21:03:00.000+03:002013-07-07T21:17:57.183+03:00Vasariška cukinijų ir pomidorų sriubaLabai paprasta, lengva ir nepretenzinga vasariška sriuba. Iš šviežių sezoninių daržovių, pagaminsite itin greitai ir be vargo.
Mama vis skundžiasi kad jai vienai maisto per
daug gaunasi, nėra kur dėti. Tai čia ideali sriuba tokiems mažiems
valgytojams, nes galima dalį užšaldyti, o prireikus -- tik žybt ir turėsite sriubos greituoju būdu.
PRIREIKS
Cukinija -- vidutinė, nulupta, stambesniais Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-9822372828051693442013-06-30T22:29:00.002+03:002013-06-30T22:40:28.020+03:00Špinatų salotos su braškėmisGaivios, lengvos ir aromatingos salotos. Labai sezoninis patiekalas – kol turguje dar tęsiasi špinatų ir braškių sezonas, verta jas ruošti kuo dažniau. Pasidaryti labai paprasta ir greita.
PRIREIKS
Špinatų – gerų dviejų ryšulėlių
Braškių – apie 24 vnt.
Sūrio – fetos ARBA mėlynojo pelėsinio ARBA kokio ožkos sūrio
Skrudintų migdolų plokštelių ARBA graikinių riešutų (jei turit po rankaAurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-10352857527932715742013-05-26T21:27:00.000+03:002013-05-26T23:33:04.245+03:00Spalvingas meksikietiškas vištienos troškinys su paprikomis ir lęšiaisNeseniai grįžau po atostogų iš kebabų krašto. Kulinarinius įspūdžius po kokios savaitės aprašysiu. Prasinešėm kaip reikalas – nuo rytų iki vakarų, nuo šiaurės iki pietų, kalnai, jūros, miesteliai ir kaimeliai, viso 5,5K km. Viskas gerai, tik kebabai – ne mano maistas. Grįžę į Lietuvą pirmu reikalu valgėm lietuviškus šaltibarščius, po to dar kartą šaltibarščius ir dar šiek tiek šaltibarščių :)
OAurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-8471150766559539422013-04-04T21:23:00.000+03:002013-04-07T17:46:59.337+03:00Aromatingas lešių ir šakninių daržovių troškinys
Pastaruoju metu iš naujo atradau lęšius. Tokia regis paprasta ir įprasta kruopa, bet pasirodo baltymų ir kitokių gėrybių turi daugiau nei mėsa. Žodžiu, vertas dėmesio reikalas. Be to, gana dažnai naudojama rytietiškoje virtuvėje, patiekalų gyvas galas ir labai įvairių. Prisirinkau receptų -- tik spėk gaminti.
Šiam kartui ruošiu paprastą ir greitą patiekalą -- aromatingą lęšių Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-5001173630792855992013-03-03T10:30:00.000+02:002013-03-03T21:43:02.930+02:00Medaus ir cinamono ritinėlių pyragasĮprastai saldžių miltinių kepinių pati negaminu ir labai mažai jų valgau.
Bet šį kartą pasidaviau provokacijoms.
Pamačiau delfi.lt Beatos empanadų receptą, kuris šiek tiek primena Piemenėlio pyragą bet visai, na nei trupučio neprimena tų skanėstų kuriuos valgėme Venesueloje ir Kolumbijoje. Čia iškilo visi kelionės prisiminimai – kriokliai ir džiunglės, spalvoti autobusai, karštyje Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-15656728101072350602013-02-17T15:31:00.003+02:002013-02-18T07:26:29.327+02:00Italija gurmanams – ilga vieno savaitgalio kelionėSausio pabaigoje pabėgom į Šiaurės Italiją. Venecija, Bolonija, Bergamo, šiek tiek saulės šviesos ir jaukūs kavinių staliukai lauke. Labai rekomenduoju ilgam savaitgaliui. Jei mėgstate, galite suderinti su itališkais išpardavimais, kurie kasmet prasideda nuo sausio 6 d.
Sausį Lietuvoje siautė šalčiai; italai mažučiai irgi skundėsi kad jiems šalta, apie 0 C. Taigi visos jų salotos lauke Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-61248263626840978382013-02-16T11:13:00.000+02:002013-02-17T15:32:25.249+02:00Kepti obuoliai su porų, vištienos ir riešutų įdaruVišta įdaryta obuoliais – seniai žinoma klasika. Greitai darbo dienos vakarienei paruošiau atvirkštinį variantą – obuolius įdarytus višta. Man patiko, buvo labai gardu – saldžiarūgščiai lietuviški obuoliai su aštriais prieskoniais gardinta vištiena, lengvo kartumo priduodančiais graikiškais riešutais ir pikantišku sūriu... Sotu, bet ne per riebu. Tačiau Brangus Vyriškis šiek tiek purkštavo Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-63863522246544492652013-02-15T19:00:00.000+02:002013-02-17T15:32:52.229+02:00Paprasčiausios žieminės kopūstų salotos
Tęsiu seriją „35 sveiki ir skanūs patiekalai iš žemėtų lietuviškų šakniavaisių“. Apie tai, kaip išgyventi 10 savaičių iki to pirmojo šviežių lietuviškų salotų derliaus. 35 vakarienės ir dar savaitgalio pietūs :)
Šį kartą ėmiausi kopūsto – pradedu nuo pačių paprasčiausių salotų. Jų galima triaukšti be sąžinės graužimo iki soties, ir dar užsidėti riebų pliusą dėl vitaminų. Kopūstai toks Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-47189445525232045312013-01-26T22:23:00.000+02:002013-02-17T16:22:47.242+02:00Pasta ai Quattro Formaggi – spagečiai su keturių rūšių sūrių ir grietinėlės padažuSavaitgalį buvom pabėgę į Šiaurės Italiją. Venecija, Bolonija, Bergamo, šiek tiek saulės šviesos ir jaukūs kavinių staliukai lauke. Grįžę draugams vietoje lauktuvių suruošėme vaišes su Pasta ai Quattro Formaggi, t.y. makaronais su keturių rūšių sūrių padažu. Skanumas ir paprastumas patiekalo neišpasakytas. Dar niekad tokios puikios puotos per 15 min. nesu paruošusi :-)
Kadangi čia ne koks Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-7870731752548361292013-01-24T20:12:00.003+02:002013-01-24T20:40:08.731+02:00Špinatų salotos su džiovintom spanguolėmisSausio mėnesį Lietuvos „Iki“, „Maximose“ ir „Rimiuose“ jau prasidėjęs
baisinis badas. Apvytę pankoliai, pavargę cukinijos ir į mažyčius
pakelius po 100 g. supakuoti orverpricinti špinatai. Tuo pat metu
Italijos prekybos centre „Billo“ ar vietiniame turgelyje gausybė
gražiausių daržovių, akys raibsta, kainos džiugina. Italai nešasi didžiausiais maišais tas salotas ir valgo sau pasičepsėdami --Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-29657773400484856482013-01-13T21:43:00.001+02:002013-01-13T21:52:06.272+02:00Vakarienė tamsoje
Ar bandytumėte taip svečiams vakarienę paserviruoti? :)
Kai maistas patiekiamas aklinoje tamsoje, turėtų jautriau įsijungti
skonio pojūčiai.
Bent jau dėl to kad visas dėmesys tik į maistą bus
sukoncentruotas :)
Žemiau -- olandiško restorano Ctaste reklama. Lietuvoje Čaginas taip vaišina.
Kol žiema nesibaigė -- visos sąlygos ir namuose pažaisti.
Dviese gal net geriau nei su svečiais ;)Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-16939154454676167222013-01-11T20:00:00.000+02:002013-01-13T15:00:00.520+02:00Žalių burokėlių salotos – lengvai marinuotos kefyro ir medaus padažeTęsiu seriją „35 sveiki ir skanūs patiekalai iš žemėtų lietuviškų šakniavaisių“. Apie tai, kaip išgyventi 10 savaičių iki to pirmojo šviežių lietuviškų salotų derliaus. 35 vakarienės ir dar savaitgalio pietūs :)
_______________
Regis, būtų paprastos lietuviškos salotos – obuoliukai, burokėliai.. Dar dėl padažo burokėliai įgauna šaltibarčių spalvą ir kelia lengvą nostalgiją vasarai :)
Tačiau Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-17720169290850628842013-01-10T21:50:00.001+02:002013-01-11T08:22:01.223+02:00Aštrios burokėlių salotos – žaliavalgiams ir kitiems skonių ir vitaminų pasiilgusiemsTęsiu seriją „35 sveiki ir skanūs patiekalai iš žemėtų lietuviškų šakniavaisių“. Apie tai, kaip išgyventi 10 savaičių iki to pirmojo šviežių lietuviškų salotų derliaus. 35 vakarienės ir dar savaitgalio pietūs :)
_______________
Pamasčiau, ne veltui stambi tarka liaudiškai BUROKINE vadinama.
Tad šį kartą išsijuosusi pritarkavau visą dubenį burokėlių.
Paragavusi ir tarkuotų, ir smulkiais Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-64032614541613811022013-01-08T22:09:00.005+02:002013-01-09T07:57:18.276+02:00Traškios burokėlių salotos su obuoliais ir poraisOooo Neee... Dar liko bent 10 savaičių iki artimiausio šviežių salotų derliaus. Supratau tai šiandien vakare eidama tiltu per Nerį, pučiant įkyriam, žvarbiam vėjui. Iki to laiko teks verstis raugintais kopūstais, burokėliais, juodaisiai ridikais, ropėmis, pastarnokais, salierais, topinambais ir morkomis. Kol kas dar yra lietuviškų obuolių, bet ir tie link balandžio mėnesio gali baigtis.Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-81103872187606061502013-01-06T21:49:00.000+02:002013-01-06T22:11:55.291+02:00Klaipėda – žiemos pramogų sostinė Klaipėda pasiryžusi tapti žiemos pramogų sostine, 2002 m. lapkritį interviu „Vakarų Ekspresui“ tvirtino Nijolė Laužikienė, tuometinė Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja. Kiek žinau, pabuvo Kultūros viceministre, o dabar vėl grįžo darbuotis į Klaipėdos meriją.
Tai štai, praėjo virš 10 metų – Klaipėdoje žiemą pramogų lygiai tiek pat: 1) prie jūros sušalti (įskaitant pasivaikščiojimą Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2293384067768427964.post-86188023389775160612012-12-26T14:34:00.000+02:002013-01-01T21:55:03.421+02:00Kalėdinis triušis troškintas obuolių sultyseJums labai pavyko. Šiandieną sužinosite, kaip lengva gaminti triušį:)
Praeitoms kalėdoms ruošiau antį su obuoliais ir svogūnais.
Tuo metu mano Maža Balta Virtuvė buvo ką tik įrengta, tad maistą gaminau itin atsakingai. Net maistinį termometrą nuspirkau, kad neduok dieve mėsos
neperkepti. Visi liko patenkinti.
Šiais metais mano Brangus Vyriškis tvirtino kad be kalakuto Kalėdoms nenurims.Aurelijahttp://www.blogger.com/profile/00317296337730636105noreply@blogger.com2