2011 m. gruodžio 26 d., pirmadienis

Kalėdinė antis su obuoliais ir svogūnais

Antis yra tobulas patiekalas Kalėdų šventei. Jos mėsa švelni, tad nebūtina iš anksto marinuoti. Ją itin paprasta ruošti. Ji kantriai ir nereikliai porą valandų keps orkaitėje, kol jūs bendrausite su gimine. Iškepusi - noriai palauks kol visi svečiai klegėdami susiruoš susėsti apie stalą būsite pasiruošę ją valgyti. Finalinis momentas, kuomet namų šeimininkė pjausto paukštį turi kažkokio ritualinio iškilmingumo, o ir pats valgymas visiems suteikia džiaugsmo.

Kalėdų dienai giminei paruošiau antį Lino Samėno apelsininės anties recepto pagrindu. Kadangi antis nėra didelis paukštis, ją apdėliojau kalakutienos gabaliukais – persigėrę kvapais labai puikiai tiko.

Normali antis sveria apie 4 kg., tačiau kepimo metu išbėga visi riebalai ir ji netenka baisingai daug masės. Teoriškai vienos anties turėtų užtekti 3-4 žmonėms. Kai valgančiųjų daugiau, šalia anties galima įdėti kalakuto gabaliukų – keletą kulšelių, sparnelių ir/ar filė pagal pageidavimus bei valgančios kompanijos dydį beigi ėdrumą.

Reikės

Antis – 1 vnt.
Kalakutas – papildomai įdėjau 4 kulšeles ir 2 sparnelius
Obuoliai – 3 vnt. (didesni)
Svogūnas – 1 vnt.
Česnakai – 1 vnt.
Sviesto, šiek tiek
Čiobreliai – kuokštas, šviežių
Imbiero šaknis – 1 vnt.
Bulvės – pagal poreikį, rinkau didesnes
Salotos – būtinai ir daug, savo nuožiūra

Gaminame

1.
Idealiu atveju antis turėtų būti šviežia.
Aš gavau jau šaldytą – tad pirmiausia leidau jai atšilti per naktį.
Ryte gerai apžiūrėjau, nustačiau kad plunksnų liekanų daugiau nei man patinka. Internete jokių paaiškinimų ką daryti neradau, na bet nepatiko jos man. Gerą pusvalandį (jei ne ilgiau) ją genėjau pešiodama tuos stagarėlius – antis gavo prabangų SPA kompleksą :) ir liko ligutėle oda visose kūno vietose.

2.
Tuomet jau ruošiam įdarą – pjaustom obuolius ir svogūnus maždaug 2 cm. gabaliukais ir apkepinam su sviestu, čiobreliais. Paskaninam pipirais, druska. Įdarą apkepiname, bet netroškiname – obuoliai turi likti kieti. Stebuklas, bet ir po poros valandų kepimo antyje jie man išliko maloniai nesusmegę, maždaug panokusio banano minkštumo.

3.
Kol kepa įdaras, pasiruošiame prieskonių mišinį ančiai įtrinti – sutarkuojame imbiero šaknį ir česnako galvutę, į šį mišinį įberiame druskos, pipirų ir smulkintų čiobrelių.

4.
Kai įdaras paruoštas, griebiam antį, sugrūdame jai į vidų įdarą (oi, tik nepamirštame ištraukti iš vidaus maišelio su papildomomis gerybėm – jeigu jis vis dar ten :) Užrišam taip kad įdaras neišbėgtų (aš tiesiog dantų krapštukais susegiau). Įtrinam prieskoniais antį. Tais pačiais prieskoniais galima įtrinti ir kalakuto gabalėlius, jeigu juos ruošiate. Įvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve apie 1,5 valandos.

5.
Įkaitiname orkaitę iki 220 ir traukiame antį iš šaldytuvo.
Išvyniojame iš plėvelės. Pabadome odą siauru peiliu (daugiau pilvuką greta šlaunų, kiek mažiau – aplinkui krūtinėlę) kad geriau ištekėtų riebalai ir antis gražiau apskrustų. Idealu, jeigu anties oda yra sausoka – vėlgi tam, kad gražiau apskrustų. Kai kurie rekomenduoja antį dėti ant folijos plėvelės, kad gražiau apskrustų. Žodžiu, visa anties gaminimo esmė – kad ji gražiai apskrustų :)
Taigi, atlikę visus Gero Apskrudimo Ritualus, sudedame visą gėrį (antį bei kalakuto gabalėlius) į gilesnę skardą ir kepame. Kol apskrus. Man prireikė gero pusvalandžio.

6.
Sumažiname temperatūrą, nupilame riebalus, sudedame bulves su lupena, ir kepame toliau 170 laipsnių temperatūroje kol iškeps. Man tai truko kiek ilgiau nei valandą.
Per tą valandą, katinas įsimylėjo orkaitę. Tupėjo prie jos spoksodamas mylinčiomis akimis ir labai neramiai sukinėjosi aplinkui, kai atidarydavau orkaitę patikrinti. Man regis, jų romantiniai santykiai tęsiasi iki šiol – katinas ir šiandien vis prieina prie jau šaltos tuščios orkaitės ir dūsauja į ją žiūrėdamas.
Kai kurie siūlo kepimo metu susidarančius riebalus nupilti dar porą kartų. Čia viskas dėl to gražaus apskrudimo. Riebalus susipilkite atskirai – nors ir nesveika, bet ŽIAURIAI skanu kitą dieną bulves ant jų pakepti.

7.
Kol antis kepa, pagaminame padažą. Deja, apelsininis padažas man gavosi keistas, nevertas paminėjimo. Laimei, lyg žinodama, anyta atsinešė puodą fantastinio kriaušių-riešutų-bruknių padažo pagal savo slaptą receptą. Tikiuosi jį kada nors iš jos išvilioti ir šiame bloge aprašyti :)

8.
Iškeptai ančiai reikėtų leisti pailsėti 15 minučių. Čia kad sultys geriau įsigertų. Galima ir ilgiau, tik žiūrėkit kad neatšaltų.

9.
Ateina iškilmingiausias momentas – reikia supjaustyti antį.
Nepatyrusiam pjaustytojui su paprastu peiliu (tokiam kaip aš) tai rimtas iššūkis.
Aišku, paprasčiau jeigu turite tokias žnypliažirkles paukštienos kirpimui. Jeigu tokio įrankio neturite, tai štai jums video kur du kantrūs vyrai paaiškins kaip su tuo susidoroti:



Laiko sąnaudos
  • Šaldytos anties atšildymas – per naktį.
  • Anties grožio ir SPA procedūros šalinant plunksnų liekanas nuo viso kūno – apie 45 min. (jeigu kas žinote kaip tai atlikti greičiau ir paprasčiau – parašykite komentaruose, pls).
  • Įdaro ir anties paruošimas – apie 30 min.
  • Įdarytos anties brandinimas – 1,5 val. (patogiau būtų prieš dieną pasidaryti, jeigu ruošiant kūčių vakarienę dar lieka laiko ir jėgų).
  • Kepė – 2 valandas su uodegėle (tuo metu ir padažą paruošti galima).

Kalorijų skaitiklis
Geriau jau to nežinoti... Suskaičiavau virš 12 000 kcal, ir čia vien tik antis su padažu, neskaičiuojant bulvių. Rimta priežastis į lėkštę krauti daugiau salotų ir tik šiek tiek anties.

_________________________

Gaminote pagal šį receptą? Bandėte panašų patiekalą? Kaip jums sekėsi? Kaip pagerinti receptą? Gal yra įdomesnis būdas pagaminti? Pasidalinkite komentaruose! :)

1 komentaras:

  1. as pamenu kaip mano mama kaime apdegindavo likusius pukus an vistu. gal tinka ir antims. ..

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails