2012 m. kovo 31 d., šeštadienis

Bulvių keksiukai su riešutais ir šokoladu

Šis netikėtas desertas pagamintas Kepėjai be stabdžių projektui, pagal Vilmos iš Kulinarijos Labaratorijos pasiūlytą iššūkį – bulvių pyragą su riešutais ir šokoladu. Man mažos formos labiau patinka, tad pagal tą patį receptą dariau ale keksiukus. Ta proga dar ir svečių pasikvietėm į degustaciją, kad drąsiau valgyti būtų :)

PRIREIKĖ
Tešlai: 100 g sviesto, 100 g cukraus, 5 kiaušiniai, 200 g lazdyno  riešutų, pusės citrinos žievelės, žiupsnio druskos, 400 g bulvių košės, 75 g džiūvėsių (originale – manų košė, bet nelaikau tokio daikto namuose), 3 šaukštai kepimo miltelių.
Kepimui: sviesto kepimo formoms ištepti, 3-4 šaukštai džiūvėsių barstymui.
Aptepimui: 3 šaukštai abrikosų džemo, 3 šaukštai vandens.
Glaistui: 100 g juodojo šokolado, 20 g sviesto, 2 šaukštai vandens.

GAMINAME
1. Bulves nulupau, pasūdžiau ir pastačiau jas virti. Joms išvirus – sutryniau ir palikau ramybėje ataušti.
2. Sviestą su cukrumi ir druska reikėjo ištrinti „iki putų“.  Nežinau kaip tą „iki putų“ išgauti. Hm, gal sviestą ištirpinti reikėjo?
3. Vieni svečiai geranoriškai grūdo riešutus, kiti ėmėsi atskirti baltymus nuo trynių. Taip pat ir kiaušinių baltymus suplakė iki standžių putų (ach, rimtas darbas neturint mikserio :)
4. Trynius įplakiau į sviestą. Ten pat keliavo sugrūsti riešutai, citrinos žievelė, bulvių košė, džiūvėsėliai ir kepimo milteliai. Labai graži ir simpatiška tešla gavosi. Galiausiai į bulvių masę atsargiai įmaišiau baltymus ir atidėjau šią tešlą 15-ai minučių į šalį. Tuo pačiu metu orkaitę reikėtų įjungti, kad įkaistų iki 200 C.
5. Metalines formeles ištepėm sviestu ir apibarstėm džiūvėsėliais. Silikoninių formelių niekuo netepėm ir nebarstėm.
6. Tešlą šaukštu sudėjom formeles, per vidurį padarėm po duobutę, kad daugiau šokolado tilptų, ir įsodinom po sveiką riešutą (kas rado riešutą savo keksiuke, tam visus metus seksis, cha :)).
7. Tuomet – į orkaitę. Kepiau apie 30 min. 200 laipsnių temperatūroje. Ar jau iškepę matavau virtuviniu termometru – kepinius, kuriuose yra žalių kiaušinių, galima valgyti kai temperatūra pasiekia 171 C. Iškepus, palikau atvėsti apie 10 min. ant grotelių.
8. Tuo tarpu pasiruošiau aptepus: sumaišiau abrikosų džemą su vandeniu; šokoladą su sviestu ir vandeniu pamaišydama ištirpinau karšto vandens vonelėje.
9. Pyragėlius pirmiausia aptepiau abrikosų džemu, tuomet – sviestiniu šokoladu.

Mano galva šokolado kiekį galima drąstiškai mažinti. Tortolečių formelėse iškepė skaniau nei silikoninėse keksiukų formelėse. Skaniausia valgyti karštą. Nežinant kad ten yra bulvių ir neatspėtum.

Receptas iš Ursula Grüninger „Kepiniai“ via Kepėjai be stabdžių.
__________________________________
Post scriptum
Ir bulvės, ir šokoladas, ir lazdyno riešutai yra puikūs maistingi produktai.
Bulves mitybos specialistai rekomenduoja valgyti ne dažniau nei kartą savaitę, kaip ir raudoną mėsą. Jos turėtų būti atskiras patiekalas, o ne garnyras. Pvz., orkaitėje kepta bulvė su varške ir daržovėmis.
Lazdynų riešutai – puikus maistingas užkandis, viena porcija galėtų būti maždaug 30 g.
Šokoladu geriau skanauti retsykiais, po plytelę ar dvi.

Tokiame  derinyje gaunasi tikra energijos bomba. Viso šito patiekalo užtaisas – 4919 kcal, t.y. dviejų vyrų paros maisto dozė. Paruošiau trylika keksiukų, vienas – 379 kcal.

Gaminau eksperimento vardan, dažniau nei kartą per mėnesį nerekomenduočiau.
Uch, o dabar reikės eiti į laukus arimo arti :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails