2012 m. kovo 28 d., trečiadienis

Mėtiniai žirneliai

Mėtų arbatą labai mėgstu. Ypač šviežių.
Geriu kasdien.

Mėgstu ją tokią, kaip mums pylė su Žydre Fezo krautuvėlėse. Tokią, kaip gėrėm su Andrium po Isfahan‘o tiltais. Kaip atneša Stambulo kaljaninėse. Mažyčiuose puošniuose puodeliuose. Tik reikia paprašyti kad cukraus nedėtų, nes jeigu dės kaip sau – šaukštelis puodelyje stovės :)
Ech, mėtos – atostogų skonio, meilės aromato.

Neseniai atradau, kad mėta ne tik arbata, bet ir prieskonis. Jau turiu prisižymėjus receptų – mėtinės salotos, mėtiniai makaronai, mėtiniai kepsniai, mėtinės sriubos, mėtiniai padažai...
Šį kartą pabandžiau mėtinius žirnelius su morkiniu kuskusu.

PRIREIKS
Žirneliams: maišelis šaldytų žirnelių (turėjau tik pusę, tai antra tiek šparaginių pupelių įdėjau), pora svogūnėlių su laiškais, nedidelė salotų galva, šaukštas sviesto, šaukštas miltų, kubelis kokybiško sultinio, druskos ir pipirų. Pusė stiklinė vandens. Ir kokie keturi mėtų stiebeliai.
Kuskusui:  puodelis kuskuso kruopų, pusantro puodelio vandens, kubelis sultinio, 2 šaukštai kario miltelių, druskos ir pipirų, dvi morkos. Sauja kedro riešutėlių ar kokio sėklų mišinio.

GAMINAM
1. Daržoves nuploviau ir susmulkinau, morkas – sutarkavau. Sėklas paskrudinau keptuvėje, be jokių riebalų, ir atidėjau į šoną.
2. Su kuskusu viskas paprasta - užviriau vandenį, išmaišiau sultinį su prieskoniais, tuomet maišydama  iš lėto supyliau kuskuso kruopas. Išjungiau ugnį, uždengiau ir palikau maždaug 5-7 minutes.
3. Į keptuvę šaukštą sviesto ir sumečiau svogūno galveles minutėlę pakepti. Tuomet įmaišiau šaukštą miltų, šiek tiek pakepinau, iki auksinės spalvos. Tuomet į keptuvę keliauja žirneliai, pusė stiklinės karšto vandens iš virdulio ir sultinio kubelis. Viską išmaišiau ir palikau ant vidutinės ugnies 5-etui minučių. Į pačią pabaigą subėriau svogūnų laiškus ir salotas, išmaišiau ir iš karto nuėmiau nuo ugnies.
4. Kaip tik kuskuso eilė – pakedenau švelniai su šakute, sudėjau žalias tarkuotas morkas ir skrudintas sėklas, išmaišiau ir viskas, į lėkštes.

Kvepia pavasariu.

–––––––––––––––––––––––––
p.s. daugelyje receptų kuskusą galima pakeisti ryžiais ir atvirkščiai. Kuskusas yra geriau nei baltieji ryžiai – mažiau kaloringas, bet praktiškai tiek pat baltymų – mažėja tik angliavandenių, o riebalų yra labai nedaug. Kita vertus, rudieji ryžiai visai kita istorija, pats geriausias dalykas, daug vitamino B ir visokių ten skaidulų.

Taigi, gerumo atžvilgiu, rikiuojasi taip: rudieji ryžiai – kuskusas – baltieji ryžiai.
Kainos atžvilgiu išsirikiuoja taip pat :)

2 komentarai:

  1. Sprendžiant pagal nuotrauką, tai dėjot šparagines pupeles, o ne šparagus :) Labai stipriai skirtingi dalykai...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, tikra tiesa - šparaginės pupelės ir šparagai/smidrai yra skirtingi dalykai, nors buitinėje kalboje kartais pavadinamos tuo pačiu vardu.

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails