2013 m. rugsėjo 18 d., trečiadienis

Panna Cotta – tobulai paprastas itališkas desertas

Tęsiame draugų tradiciją Europos vyrų čempionato proga – ruošiam patiekalą tos šalies, su kuria žaidžia mūsų komanda. Tokios vudu apeigos, padedančios suvalgyti priešą :)

Ketvirtadienį lietuviai kovėsi su italais, o mes ta proga ruošėmės sudoroti ką nors iš itališkos virtuvės. Kadangi varžybos vakarop, italų virtuvėje ieškojom lengvo ir neriebaus patiekalo.

Pasirinkom labai sveikas ir paprastas kaprio salotas bei gerokai mažiau dietinį desertą bet tobulai paprastą „panna cotta“. Išbandėm variantus – su jogurtinį su vanile bei pieno su citrina. Abu skanūs; jogurtinis dar ir dailiai pasisluoksniuoja - viršuje liesesnis labiau į žele panašus sluoksnis, apačioje - riebi kreminė grietinėlė.

Tikrai skanu ir neįtikėtinai paprasta. Variacijų galima pridaryti milijoną – su bet kokiom uogom, šokoladu, kava, brendžiu, karamele... Geriausia gaminti iš vakaro ar bent 5 valandas prieš varžybas, t.y. valgymą :)

PRIREIKS
Jogurtinė panakota su vanile: 250 g. riebios grietinėlės, 250 g. natūralaus jogurto, 10-15 g. želatinos, vanilės, 2 šaukštai cukraus
Pieniška panakota su citrina: 250 g. riebios grietinėlės, 250 g. pieno, 10-15 g. želatinos, 1 citrinos žievelė (netarkuokit - dailiai aplinkui nulupkite peiliu), 2 šaukštai cukraus
Aviečių padažui: 175 g. cukraus (jei rasite - pirkite su tirštikliu uogienėms), 175 g. vandens, 350 g. aviečių, jei turit po ranka - šlakelis likerio
Indeliai šaldymui: jeigu norite kuo mažiau terlionės, galite šaldyti ir patiekti tiesiog gražiose taurėse. Tačiau tradiciškai reikėtų išversti tą reikalą į lėkšteles – tam labai patogūs silikoniniai keksiukų indeliai; jeigu naudosite metalines ar stiklines formeles – galit patepti kokiais nors riebalais, kad vėliau lengviau atliptų (aliejumi ar lydytu sviestu).
Galutinis akordas: mėtų lapelių ir cukraus pudros

GAMINAM

Pirmiausia – gerai išbrinkinam gelatiną (Lino Samėno patarimai žele reikalais štai čia). Užpilam šaltu vandeniu ir palaikom 15-20 minučių (vandens reikia tiek, kad apsemtų želatiną).

Jogurtinė vanilės panakota
* Grietinėlę pakaitinam su cukrumi, vanile ir želatina kad ištirptų. Negalima užvirti.
* Grietinėlę atšaldom iki kambario temperatūros ir įmaišom jogurtą, paragaujam ar užtenka saldumo.
* Pilstom į indelius ir šaunam į šaldytuvą bent 4-ioms valandoms,  kad gerai sustingtų.

Pieniška panakota su citrina
* Grietinėlę su cukrumi bei citrinos žievelėmis gerai pakaitinam, neverdam. Išimam žievelę.
* Kitame puode pakaitinam pieną, nuimam nuo ugnies ir jame ištirpiname želatiną.
* Sumaišom grietinėlę su pienu, viską į indelius, ataušinam ir į šaldytuvą.

Aviečių padažas
Cukrų ir vandenį supilam į keptuvę, užverdam, sumažinam ugnį ir patroškinam kol cukrus ištirps.
Išjungę ugnį, sudedam pusę aviečių, sutrinam blenderiu. Jeigu norite tirštesnio padažo – padėtų uogienės tiršiklis, arba teks ilgiau kaitinti, kad išgaruotų dalis vandens.  Į pabaigą nepatrukdytų šlakelis likerio nepatrukdytų.

Panakotą į sceną
Sustingusi panakota turi būti tokia lengvai liulanti, ne per kieta. Išprašyti ją iš formelių bus lengviau tai labai trumpai įmerkus indelius į karštą vandenį – apie 10-15 sek.

Dosniai apliejam padažu, puošiam likusiom sveikom aviečių uogom, mėtų lapeliais ir cukraus pudra.
Skanaus!
____________

Dėmesio: iš šio kiekio pavyks paruošti 10 porcijų, viena porcija su padažu ~340 kCal. Panašiai kaip dosnioje lėkštėje geros itališkos minestrone sriubos. Atsargiai ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails