2011 m. gruodžio 31 d., šeštadienis

Merginų išbandymas keksiukais

Virtuvės įkurtuvių proga pakviečiau Keturių Nuostabių Moterų Kompaniją ir šiam pasisėdėjimui ruošiau keksiukų. Keturių rūšių vienam vakarui: paprastų arbatinių keksiukų su kava, įdomesnių su bananais, išdidžiai desertinių su šokoladu, pikantiškų su sūrių ir daržovėmis.

Turiu pripažinti kad konceptas „aš lengvai ir elegantiškai gaminu maistą, tuo pačiu metu smagiai ir nerūpestingai bendraudama su svečiais“ kol kas nelabai gaunasi. Dėl įgūdžių trūkumo tenka daugiau susikoncentruoti į maistą nei į žmones šalia manęs. Man, virtuvės naujokei, klausimų kyla begalė. Pvz., kaip patikrinti ar keksiukai jau iškepė? Ir OJĖZUSMARIJA, o dabar kur tą karštą skardą dėti? Kai tokia drama virtuvėje, intelektualių pokalbio temų neišvystysi.

Laimei, Nuostabios Moterys padėjo susitvarkyti visais keturiais keksiukų receptais, o penktąjį receptą „užbanino“ pareikalavusios baigti šitą kepimo reikalą ir sėsti prie stalo.

Įžanga – lengvai ir greitai

Sunaudojau 1 indelį kondensuoto pieno su kava, 2 kiaušinius, artipilnį puodelį miltų, arbatinį šaukštelį kepimo miltelių.

Gaminam greituoju būdu – į dubenį supilam kondensuotą pieną, sumušam kiaušinius, viską gerai sumakaluojam. Miltus persijojam su kepimo milteliais ir įmaišom į tešlą. Tuomet jau viską krečiam į keksiukų formas, pabarstom kokoso drožlėm, į orkaitę 190 laipsnių ir kepam 25-30 minučių. Ar iškepė tikrinam dantų krapštuku ar kitu mediniu pagaliuku.

Labai paprastas ir greitas keksiukų receptas, puikiai tinka pradedančiam. Tik kiek sausoki... Kitą kartą reikės pabandyti įdėti ko nors dėl „šlapumo ir įdomumo“. Gal kokį šokolado saldainį įkišti, obuolio įpjaustyti ar pan. Nes dabar mano išpaikęs vyriškis raukė nosį ir sakė kad jam šitie kaip duona. Įtariu čia tik dėl to, kad nedelsiant iškepiau prabangesnių keksiukų ir jis turėjo pasirinkimą (žiūr. toliau).


Antrasis bandymas – šiek tiek drąsiau

Naudojau 2 kiaušinius, 60 g. sviesto, puodelį jogurto, 7 šaukštus cukraus, 1 ½ puodelio miltų, šaukštelį kepimo miltelių, gerą saują razinų, bananą, kokoso drožlių.

Ruošiam šitaip:
1. Kiaušinius gerai išmaišom su jogurtu ir cukrum.
2. Ištirpinam sviestą ir supilam į kiaušinių masę.
3. Persijojam miltus su kepimo milteliais, pilam į tešlą, viską gerai išmaišom.
4. Pjaustom bananą, sumetam į tešlą.
5. Razinas perpilam verdančiu vandeniu, šiek tiek pabrinkinam ir sumetam į tešlą.
6. Supilam į keksiukų formas, negailėdami pabarstom kokoso drožlėm.
7. Kepam 30 minučių 190 laipsnių orkaitėje.

Beje, šį receptą vėliau išbandžiau patobulinusi - vietoje banano naudojau obuolį, razinas, postambiais gabaliukais smulkinto šokolado ir migdolo riekelių viršaus pabarstymui. Gavosi nepadoriai skanu, hmhm :)

Trečiasis bandymas – prabangūs šokoladiniai keksiukai

Naudojau apie 50 g. sviesto (reikia šilto ir minkšto, tai kyštelėjau į orkaitę trumpam), puodelį cukraus, šlakelį vanilės esencijos, 3 kiaušinius, pusę plytelės tarkuoto šokolado (galima ir daugiau), 1 puodelio miltų, 1 ½ šaukštelio kepimo miltelių, ½ puodelio kokoso drožlių ir dar tiek pat migdolo drožlių.

Gaminam šitaip:
1. Sviestą išsukam su cukrum (reikėtų – iki purios masės, jei turite kantrybės arba mikserį).
2. Įpilam vanilės, išmaišom (svarbu nesupainioti vanilinio cukraus su citrinos rūgštim, kaip man pirmą kartą pavyko :“)
3. Kiaušinio trynius atskiriam ir įmaišom į tešlą, o baltymus atskirai išplakam iki standžių putų.
4. Miltus persijojam su kepimo milteliais, suberiam į sviesto-cukraus-kiaušinių masę. Ten pat beriam kokoso drožles. Išmaišom.
5. Sutarkuojam šokoladą (geriau nemenkai palikti stambesnių gabaliukų, kurie sudarys skanutėles saldžias salas keksiuke).
6. Supilam smulkintą šokoladą į tešlą, išmaišom, tada atsargiai įmaišome kiaušinio baltymą.
7. Pilam į keksiukų formeles ir dosniai barstome migdolo drožlėm.
8. Kepam 30 minučių 190 C orkaitėje.

Šitie patys skaniausi ir tikriausi keksiukai gavosi.
Vyriškis sakė „visai nieko“, suprantu kad tikrai geri.

Ketvirtasis bandymas – su sūriu ir daržovėmis

Naudojau: 1 ½ puodelio miltų, 2 šaukštelius kepimo miltelių, pusę stambia tarka tarkuotų morkų, vieną nedidelę sutarkuotą cukiniją, 1 ½ pakelio smulkinto džiugo sūrio, 2 kiaušinius, ½ puodelio jogurto, gerą šlaką alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Gaminam:
1. Miltus ir kepimo miltelius persijojam į didelį dubenį.
2. Į tą patį dubenį įtarkuojam morką.
3. Po nedidelės merginų diskusijos ar cukiniją reikėtų skusti, nuskutam cukiniją ir įtarkuojam į tą patį dubenį.
4. Ten pat sudedam sūrį, pabarstom druska, pipirais, išmaišom.
5. Kitame inde išplakam kiaušinius su jogurtu bei aliejumi, supilam į daržovių-miltų mišinį, gerai išmaišom.
6. Viską krečiam į keksiukų formeles. Gausiai pabarstome sūriu.
7. Kepam 30 min 190 c orkaitėje.

Šituos geriau būtų vadinti mini-apkepais nei keksiukais. Geras patiekalas, puikiai tiktų pietums.
Gražesni gavosi silikoninėse formelėse (nes jos aukštesnės ir siauresnės) – plačiose metalinėse formelėse kažkaip išskydo ir pavirto picomis. Vieninteliai keksiukai kuriuos suvalgėm visus iki vieno!

Turiu idėją vėliau pabandyti su įkeptais brokoliais. Ir dar su grybais, svogūnais ir šonine. O baltus kvietinius miltus pakeisti rupaus malimo kvietiniais miltais. Parašysiu jei kas gero gausis.

SKAITIKLIS
Kalorijų šį kartą neskaičiavau, beviliška – maisto produktų kiekis apytikslis, keksiukai skirtingų dydžių... Ir šiaip, juk akivaizdu :) Jeigu neturite poreikio pataisyti savo moteriškų formų, po rimto keksiukų baliaus galite susiplanuoti iškrovos dieną pagal Vaidą :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Per daug keksiukų?
Retai taip būna ;) bet jeigu kepate daugiau nei namuose yra valgytojų - kepkite popierinėse formelėse, taip dar pora trejetą dienų prastovės nepadžiuvę. Arba galite kepti "be popierėlių" ir užšaldyti įvynioję į foliją, kiekvieną keksiuką atskirai. Užsinorėję, tiesiog išimkite iš kameros ir atšaldykite.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails