2012 m. kovo 9 d., penktadienis

Lengva žirnių sriuba

Stovėjo namuose toks liūdnas užmirštas žirnių maišelis... Seniai pamiršau aplinkybes kuriomis jis atsidūrė mūsų spintoje. Primena vaikystės žirnių sriubą – su spirgučiais, šonkauliukais, tokią tirštą ir labai sočią. Vienas mažytis dubenėlis – pusė dienos kalorijų normos :-)

Bet galima ir kitaip – nusižiūrėjau tokį visiškai nekaltą receptą iš kanadietės Rose Reisman knygos „The Complete Light Kitchen“. Nieko labai mandro, greita ir paprasta. Skanu.



PRIREIKS

Sriubai paruošti – stiklinė skaldytų žirnių, stiklinė žalių šaldytų žirnelių, svogūnas, 1-2 morkos, vidutinė bulvė, 1-2 saliero stiebai, 2 kubeliai kokybiško sultinio (geriau ekologiško, daržovių), pipirų, druskos, dž. čiobrelių, keli lauro lapai, 2-3 česnako skiltelės, šaukštelis garstyčių.

Baigiamajam žodžiui, pasirinktinai – svogūnų laiškų su visa galva, pora rimtų šaukštų lieso jogurto ar riebios :) grietinės, pora griežinėlių rūkytos mėsos, žiupsnis tarkuoto sūrio, įvairių skrudintų sėklų, skrebučių.

GAMINAM

  1. Žirnius gerai išmirkome, bent porą valandų, arba per naktį.
  2. Imam gilią keptuvę (wok‘as labai tinka) ir ant lėtos ugnies pakepinam rūkytą mėsytę, kad kuo daugiau riebalų išsiskirtų. Jeigu norit liesiau, tai galima tiesiog atsargiai patepti keptuvę aliejum. Sukepusius, liesus šoninės gabaliukus išimam – jais puošim sriubą prieš patiekdami.
  3. Toje pačioje keptuvėje pakepinam smulkintą svogūną, tuomet sumetam tarkuotas morkas, smulkintą salierą ir kapotą česnaką ir troškinam ant tokios labai vidutinės ugnies, apie 5 minutes. 
  4. Įmaišom garstyčias, supilam sultinį, skaldytus žirnius, druską ir pipirus. Užverdam, sumažinam ugnį ir vertam apie pusvalandį, kol žirniai suminkštės ir suvirs. Tada sudedam bulves ir lauro lapus, dar paverdam kol bulvės suminkštės.
  5. Nupilam pusę puodo sriubos, greitutėliai sublenderiuojam ir pilam atgal į likusią sriubą (jeigu tingisi –  tiek to, netrinam).
  6. Kišam į puodą žaliuosius žirnelius, džiovintus čiobrelius ir pakaitinam, tik ne per ilgai, kad viskas sušiltų ir susimaišytų.
  7. Paskaninam kuo tik norim ir valgom sau pasimėgaudami.
Gaunasi didžiulis puodas sriubos –  4-6 porcijos, apie 1200 Kcal, neskaičiuojant priedų pabaigai. Sūris, skrebučiai ir kaimiška grietinė prie „nekaltų“ priedų neskaičiuojami. Kita vertus, juk svarbiau su kaip, kiek ir kuo valgai. Jeigu labai norisi, tai velniai nematė ;-)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails