2012 m. kovo 7 d., trečiadienis

Garinti kalakutienos kukuliai su burokėlių karpačio

Anądien bičiulė paklausė – ką gaminsim jungtinei vakarienei? Ryžtingai ir entuziastingai atsakiau – kukulius! Draugė suraukė nosytę, sako taigi čia elementaru… Ir šiaip… Vargo valgis…  pfff…

Kam paprasta, o kas pirmą kartą gyvenime kukulius gamino. Man, pradedančiai virtuvės virtuozei naujai įrengtoje virtuvėje viskas pirmą kartą. Jokios rutinos, vien tik įkvepiantys atradimai. Iš viso, galėčiau pervadinti blogą į „pirmas kartas“, ot tai lankomumą padidinčiau ;-)

Taigi, pasižiūrėjau į kukulius visu rimtumu. Pirmiausia pasidomėjau IKEA kukuliais, kuriuos taip mėgsta Brangus Vyriškis, tačiau ten vienai porcijai 100 g sviesto, taigi atkrito. Tada dar perskaičiau krūvą blogų su receptais, pasikonsultavau su Jamie Oliver. Pasirodo puikus dalykas tie kukuliukai – gali daryti iš bile kokios mėsos, paukštienos ar net žuvies, maišyti su kokiais tik nori priedais pradedant džiūvėsiais, baigiant kopūstais, patiekti su kokiais nori padažais, galima virti, garinti, kepti, troškinti, kišti į orkaitę… Aš ėmiausi kalakutienos kukuliukų, kuriuos vyriškio pageidavimu ne tik garinau, bet ir pakepinau. Man skirtumas labiau vizualinis – pakepti atrodo gražiau, su garintais mažiau vargo ir kalorijų.

Taigi, ponai ir ponios – kalakutienos kukuliai paprastieji. Garinti beigi troškinti.

PRIREIKS
Kukuliukams
Kalakutienos, 500 g. maltos
Ryžių, 100 g.
Kiaušinis, 1 vnt.
Po gerą žiupsnį druskos, pipirų, sultinio kubelis (naudoju ekologinį, be druskos), sojos padažo, česnako, dvi skilteles
Šlakelis aliejaus (jei kepam)
Padažui
Konservuotų pomidorų
Svogūnas, pora skiltelių česnako
Po gerą žiupsnį druskos, pipirų, raudonėlio ir šiek tiek cukraus
Šlakelis aliejaus (jei kepam)
Karpačio
Virtų burokėlių, kokie 2 vnt. (perku Rimi jau išvirtus, nesmerkite manęs ;-)
Sėklų (naudojau įvairių sėklų mišinį duonai)
Balzamiko padažo

GAMINAM
1. Išverdam ryžius, nepamirštam sultinio ir druskos. Imam faršą, įmušam kiaušinį, sumetam ryžius ir prieskonius, įspaudžiam česnaką, viską gerai išmaišom ir paliekam geram pusdieniui pastovėti šaldytuve.
2. Suformuojam tokius mažyčius simpatiškus kukuliukus (šlapiom rankom, kad glotnesni būtų). Pusę kukuliukų – į garintuvą 20 minučių ir tiek.  Kitus pagal namiškių pageidavimą pakepinam kol gražiai apskrus iš abiejų pusių.
3. Susmulkinam svogūną, pakepam ant lėtos ugnies kad šiek tiek gražiai apskrustų, tuomet įmetam kapoto česnako, žiupsnį raudonėlio. Minutėlę pakepinam, tuomet sudedam konservuotus pomidorus (nubraukę žievelę), įpilam šiek tiek pomidoro sulčių ir patroškinam šiek tiek. Tuomet ten sudedam tuos keptuvėje apskrudintus kukulius, tegul sau troškinasi apie 10-15 min.,  kol iškeps.
4. Darom „karpačio“ – skustuku burokėlius supjaučiau plonyčiais griežinėliais, pašlaksčiau balzamiko padažu ir sėklom. Tiek žinių.
5. Viską į lėkštes ir mėgaujamės.  Idealiam pasaulyje labai praverstų didelė sauja šviežio baziliko į pomidorų padažą, bet žiemą brangus labai tas reikalas ir ant palangės augti nenori, reikės jį prisiminti vasarop.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails