2012 m. liepos 15 d., sekmadienis

Vindaloo jautiena vyrui bastūnui

Šiandien iš miškų parsirado brangiausias vyriškis. Gerokai užsivėlinęs, susišiaušęs ir purvinas. Kad sustiprinti jo įspūdžius iš laukinės gamtos, vakarienei ruošiu bene aštriausią iš karių -- Vindaloo. Rimtas reikalas! Aštresnis būtų tik Phall karis, bet šito jau normalūs žmonės nevalgo.

Tikėtina kad vindaloo reiškia „actas ir česnakas“ (VINagre + ALHO, port.). Mat portugalai atvežė receptą iš Goa. Patiekalas paplito Europoje, variacijų milijonas. Oliveris rekomenduoja daryti iš kiaulienos, avienos arba vištienos. Aš naudojau jautieną, tačiau ją pamarinavau, kad būtų minkšesnė.

Didžiausias kario sudėtingumas – susirinkti prieskonius. Pradinė investicija į prieskonius – rimta, bet vėliau užteks ilgam. Kas kartą kai darau – vis paprasčiau gaunasi. Tikrai paprasta. Ir greita. Nepaisant visos patiekalo "egzotikos" -- produktai sąlyginai nebrangūs. Man kyla rimtų klausimų dėl indų restoranų kainų Lietuvoje.

PRIREIKS (4 porcijos)
800 g. jautienos
4 dideli pomidorai,3-4 v.š. balzaminio acto, 1 v.š. skysto medaus
Aliejaus ir sviesto
200 g. natūralaus jogurto (nebūtinai)
400 ml vandens
Prieskoniai: nykščio dydžio imbiero gabalaitis (tarkuotas), šviežios kalendros kuokštas, 2 svogūnai (žiedais), 4 skiltelės kapoto česnako, 1-2 raudonieji čiliai, druskos, pipirų
Prieskoniai vindaloo pastai #1: 1 a.š. juodųjų pipirų, 4 gvazdikėliai, 2 a.š. kalendros, 2 a.š. pankolių sėklyčių, 1 a.š. ožragės sėklyčių
Prieskoniai vindaloo pastai #2: 2 skiltelės česnako kapoto, nykščio dydžio imbiero (tarkuoto), 4 raudoni čili pipiriukai, 1 v.š. ciberžolės, 0,5 a.š. druskos, 3 v.š. aliejaus, 2 v.š. pomidorų pastos arba 1 pomidoras be odelės, šviežios kalendros.
Mėsos marinatui: 2 smulkiai kapoti svogūnai su pipirais ir geras šaukstas garstyčių.

GAMINAM
1. Jei gavot minkštutės veršienos nieko marinuoti nereikia. Jeigu turit tradicinės lietuviškos karvytės kumpelio, geriau pamarinuoti, iš vakaro. Pirmiausia visus riebalus, plėves ir kitus neaiškius dalykus nupjausčiau, kol liko gražus ramuo. Vos nenusipjoviau piršto, skambinau į greitąją, padariau ką man sakė ir po pertraukėlės toliau maistą gaminau, tik jau su pirštine ant kairės rankos :))
Susmulkinau blenderiu svogūnus, sumaišiau su garstyčiom ir pipirais, aptepiau mėsą, padėjau į šaldytuvą ilsėtis. Pati nuėjau pasižiūrėti Oliverio filmuko apie (saugų) peilių naudojimą virtuvėje.
2. Jautiena marinavosi per naktį. Imamės patiekalo. Pirmiausia -- pasidarom Vindaloo pastos: gilioje keptuvėje (jei neturit, imkit puodą) įkaitinau šiek tiek aliejaus ir keletą minučių pakepinau prieskonius #1, kol pakvips per visą virtuvę. Apkepusius prieskonius perdėjau į akmeninę grūstuvę.
3. Keptuveje įkaitinau šlakelį aliejaus su nedideliu gabalėliu sviesto. Sumečiau svogūnus, česnaką, čili pipirus, imbierą ir kalendros lapelius. Kepiau apie 10 minučių, kol svogūnai suminkštėjo ir įgavo auksinę spalvą.
 4. Kol kepa svogūnai, grįžtu prie vindaloo pastos:  greitutėliai sugrūdau apkepusius prieskonius. Tuomet ant jų sumečiau prieskonius #2 ir viską dar gerai pagrūdau. Štai jums ir vindaloo pasta.
5. Svogūnams laikas baigti kepti. Į keptuvę kraunu mėsą ir pastą. Gerai išmaišiau, kad mėsa tolygiai pasidengtų padažu. Druskos, pipirų ant jos. Tuomet – pomidarai, balzamiko actas, medus ir maždaug 400 ml vandens, kad taip kad (beveik) pasidengtų visas gėris keptuvėje. Užkaitinau ir uždengusi dangčiu palikau troškintis ant lėtos ugnies. Apie 45-60 min. Retsykiais reikia patikrinti ar viskas ok, pamaišyti kad nedegtų, jei reikia – įpilti dar šiek tiek vandens.5. Troškiniui bebaigiant virti, paruošiu didelį dubenį žalių salotų ir išverdu ryžių. Kai mėsa suminkštėjo, dar paskanavau ar netrūksta druskos. Ar pipirų :)

Jeigu nemėgstate aštriai, mažinkite pipirų ir imbiero arba įsidėkite jogurto aštrumui sušvelninti.  Bet žinot gi, smegenyse skausmo ir malonumo centrai labai arti vienas kito :-)

APLODISMENTAI!! Ir gaminusiems, ir valgiusiems :)
__________________
Improvizacija J. Oliverio recepto tema, pagal Jamie‘s 30 minute meals

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails