2013 m. sausio 26 d., šeštadienis

Pasta ai Quattro Formaggi – spagečiai su keturių rūšių sūrių ir grietinėlės padažu

Savaitgalį buvom pabėgę į Šiaurės Italiją. Venecija, Bolonija, Bergamo, šiek tiek saulės šviesos ir jaukūs kavinių staliukai lauke. Grįžę draugams vietoje lauktuvių suruošėme vaišes su Pasta ai Quattro Formaggi, t.y. makaronais su keturių rūšių sūrių padažu. Skanumas ir paprastumas patiekalo neišpasakytas. Dar niekad tokios puikios puotos per 15 min. nesu paruošusi :-)



Kadangi čia ne koks kasdienis sveikas maistas, o rimtos lauktuvės geriems draugams, į jokius kompromisus kalorijų klausimu nėjom – naudojau padorią grietinėlę o ne pieną, dosniai dėjau riebaus liulančio pelėsinio sūrio, 10metų brandintą tikrą parmezaną, morzarellą ir gorgonzola. Visa tai vainikavo skrudintos kumpio garbanos. Žodžiu, viskas kaip priklauso!

PRIREIKS
4 skirtingų rūšių sūrių. Iš esmės tinka bet kokie skirtingi; aš naudojau morazerllą, gorgonzolą, parmezaną ir kažkokį liulantį sūrį su mėlynu pelėsiu;
Grietinėlės (itališkuose puslapiuose radau siūlant naudoti pieną);
Žiupsnio muskato riešuto, druskos, pipirų
Makaronų (naudojau spagečius; galite naudoti ir kokius – kaspinėliai ar vamzdeliai mažiau iškilmingai atrodo, bet į juos padažo daugiau patenka :-)
Po kelias riekes riebesnio rūkyto kompio porcijai
Labai dosniai rukolos (ok, ok, daugiau nebeklausinėsiu kodėl rukola Italijoje kainuoja po 10 Lt / kg, o "Maximoje" po 59 Lt/ kg).

GAMINAM

1. Pirmiausia susitarkuojam kietuosius sūrius, pasmulkinam vidutinio minkštumo, visai patęžusių neliečiam. Kiekis – iš akies, kiek negaila. Tai bus ilgiausiai trunkantis darbas :)

2.  Tuomet kaičiam puodą makaronams (ant indukcinės man užverda akimirksniu, jeigu turite dujinę turbūt galite užkaisti vandenį pirmu reikalu prieš pradėdami doroti sūrius). Šiek tiek druskos, makaronai ir tegul sau kunkuliuoja 8 minutes (ar panašiai - priklauso nuo makaronų, tik nepervirkite, tegul būna tokie šiek tiek al dente).

3. Tuo tarpu nedegioje keptuvėje ant lėtos ugnies įkaitinam grietinėlę (šiukštu – neužvirti) ir iš maišydami dalimis pilam tarkuotus kietus sūrius, tuomet pjaustytus mikštus, galiausiai semiam šaukštu liulantį smardųjį sūrį ir jį irgi įmaišom į padažą. Šiek tiek tarkuoto parmezano atidedam į šoną.  Maišom, maišom, maišom - turi pasidaryti graži (beveik) vienalytė masė. Įberiam pipirų, muskato.

4. Makaronai turbūt jau išvirė? Nupilam, jei liko šiek tiek vandens – nebaisu. Sumetam atgal į puodą, supilam makaronų padažą, gerai išmaišom.

5. Beveik viskas, beliko išplauti salotas (aš jas dar išdžiovinu salotų džiovintuve) ir pakepinti kumpį kad gražiai susigarbiniuotų.

Dedam į lėkštes – makaronų, tada rukolos, tada pabarstom šiek tiek tarkuoto parmezano, galiausiai – dvi garbanos kumpio. Nepadoriai skanu ir tikrai labai sotu. Tinka su taure vyno ir būtinai – dideliu grafinu vandens.

Beje, italai spagečius valgo griežtai tik šakute. Jokių šaukštų, jie tik vaikams ir seneliams.
Kiek pasitreniravus, puikiai vynioti aplink šakutę pavyksta ir mums.

Gaminote pagal šį receptą? Bandėte panašų patiekalą? Turite būdą pagaminti skaniau, paprasčiau, įmantriau, aar tiesiog – įdomiau? Pasidalinkite komentaruose! :)
_______________

Taip pat skaitykite: Italija gurmanams – ilga vieno savaitgalio kelionė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails