2012 m. gruodžio 26 d., trečiadienis

Kalėdinis triušis troškintas obuolių sultyse

Jums labai pavyko. Šiandieną sužinosite, kaip lengva gaminti triušį:)

Praeitoms kalėdoms ruošiau antį su obuoliais ir svogūnais.  Tuo metu mano Maža Balta Virtuvė buvo ką tik įrengta, tad maistą gaminau itin atsakingai. Net maistinį termometrą nuspirkau, kad neduok dieve mėsos neperkepti. Visi liko patenkinti.

Šiais metais mano Brangus Vyriškis tvirtino kad be kalakuto Kalėdoms nenurims. Bet kadangi paskutinę akimirką sinoptikai pagrasino dideliais šalčiais, Brangaus Vyriškio entuziazmas trenktis iki Arvi parduotuvės (troleibusu, nes automobilio neturim) gerokai visiškai nuslobo. Visai tuom apsidžiaugiau, nes šiaip ar taip turėjau triušį šaldytuve. T.y. draugė šaldiklyje kantriai nuo rudens saugojo man Triušius iš Tikro Lietuviško Kaimo.

Triušiena –  lengva ir sveika mėsa,vienas geresnių pasirinkimų. Taip sako ir dietologai, ir itin savo sveikata besirūpinantys giminčiai. Retsykiais gaunu šių ilgaausių iš kaimo. Jaučiuosi gavusi deficito, dėl to jie atrodo dar skanesni nei bet kokia kita mėsa :) Iki gaminau pagal Audriaus receptą su su grietinėle ir garstyčiomis –  labai skanu. Po kaip visada sočios kūčių vakarienės nusprendžiau Kalėdas paruošti  kiek "liesiau", su obuolių sultimis. Obuolių sultys, vienok, gerokai liesiau nei grietinėlė. Su grietinėle gavosi gal kiek ir skaniau, bet mes juk norim sveikai gyventi.

Receptas – pats tradiciškaiusias lietuviško triušiuko su obuolių sultimis receptas. Galima paruošti tik su obuolių sultimis, kai kuriuose receptuose siūlo dėti džiovintų vaisių – slyvų, obuolių, abrikosų. Pasirinkau šitą variantą.

Įspūdis: džiovinti vaisiai suteikia saldumo, obuolių sultys – rūgštelės. Dar pridėjus aštrumo gaunasi kaip Rytuose, kur draugauja visi penki pagrindiniai skoniai – saldu, sūru, rūgštu, kartu, aštru. Na, gal tik kartumo truputi trūksta:) Tad svarbu negailėti pipirų.

Pagaminti labai nesudėtinga, tik užtrunka. Troškinsis pora valandų. Puikiai tiks šventiniams Kalėdų pietums ar tiesiog jaukiam šeimyniniam savaitgaliui. Netgi Velykom :) Nes nuo orkaitės namuose bus šilta, nereikės daug vargti gaminant (svarbu po sunkaus Kūčių vakarienės maratono!). O kai mėsa mažiau ragauta, tai jausmas kažkaip šventiškesnis :)

PRIREIKS
Triušis iš kaimo, 1 vnt.
Obuolių sultys, viena didelė stiklinė (sako, visiškai natūralios sultys geriausia, bet man puikiai tiko ir parduotuvinės, iš stiklainio, be papildomo cukraus)
Po saujelę džiovintų slyvų ir abrikosų (nuplikyti karštu vandeniu ir posmulkiai supjaustyti)
Morkų, 2-3 vnt. (riekelėm)
Svogūnas, 1 vnt. (riekelėm)
Druska, lauro lapai, juodieji pipirai, kvapieji pipirai, tarkuota vienos citrinos žievelė
Gabalaitis sviesto

Pateikimui – šiek tiek smulkintų petražolių
Meilės ir geros nuotaikos (juk Kalėdos visgi:) )

GAMINAM

Pagaminti neįtikėtinai lengva. Tuo labiau, kad triušį gavau jau dailiai sukarpytą į gabalus. {Audriaus instrukcija kaip pjaustyti triušį čia}.

Štai ką dariau. Triušį apkepinau svieste, maždaug po 5 minutes iš abiejų šonų, kol gražiai apskrudo. Man atrodo, kad apskudęs yra skaniau;) Po kartu su visiškai visomis kitomis recepte išvardintomis gėrybėmis sukroviau į troškintuvą (vyriškiams: tai yra toks uždaras indas, maniškis - porcelianinis:) ) ir įkišau į iš anksto įkaitintą 180C orkaitę. Viskas.

Po maždaug 2 valandų, kol nuo kaulų pradėjo lengvai skirtis mėsa (patikrinau besdama šakute) išėmiau. Kroviau tiesiai iš troškintuvo į lėkštes.

Nors papildomo garnyro nedarėme, bet, manau, skanu būtų prie jo pagaminti karštų daržovių – orkaitėje apkeptų bulvių ir/arba šparaginių pupelių. Skanaus :)


-

Gaminote pagal šį receptą? Bandėte panašų patiekalą? Kaip jums sekėsi? Kaip pagerinti receptą? Gal yra įdomesnis būdas pagaminti? Pasidalinkite komentaruose! :)


2 komentarai:

  1. Gaspadinės, parduotu gardžią sveiką triušieną :)

    www.skelbiu.lt/skelbimai/parduodama-skani-sveika-ir-ekologiska-triusiena-15414048.html

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tokio reklamos budo dar nemaciau, pagarba uz isradinguma ;")))

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails