2012 m. lapkričio 19 d., pirmadienis

Fresh Spring Rolls – Goi cuon – vietnamietiški salotų suktinukai

Savo meilę Vietnamo maistui jau išpažinau praeitame įraše. Vienas skaniausių patiekalų kuriuos ten ragavome – fresh spring rolls, tokie suktinukai plonyčiuose ryžių tešlos paplotėliuose.  Kažkuo miglotai panašu į japoniškus suši, tik ryžių kiekis gerokai mažesnis.

Spalvų ir džiaugsmo bomba, maistas ir pramoga visai draugų kompanijai vienu metu.
Paprasta gaminti, džiugina akį, skanu ir dar sveika. Kviečiu visus išbandyti!

PRIREIKS

Vyniojimui
Ryžių popieriaus gamyba Vietname
Ryžių popieriaus – tokie paplotėliai, gaminami garinant ryžių tešlą. Tešla plonytė, kaip popieriaus lapas, net permatoma. Lietuviškose parduotuvėse jų rasite rytietiškų prekių skyriuose. Vietname porino  kad jų galiojimo laikas yra ne daugiau 3 mėnesių, tad atkreipkit dėmesį į pagaminimo datą. Be to neapsigaukite, neimkite šaldytų kvietinių papločių – jie skirti  kepimui.

Įdarui
Žolės: mėtos, bazilikai, špinatai, svogūnų laiškai, kalendros, salotos (minkštos), pipirnė, etc.
Daržovės: avokadas, saldusis moliūgas, morkos, agurkai, raudonieji pipirai, ropė, ridikėliai, šparagų pupelės, sojų daigai ir pan.
Grybai: teoriškai reikėtų šitaki, bet puikiai tinka ir šampinjonai.
Mėsa: vištiena, krevetės, jautiena, iš bėdos tiks ir kiaulė
Sūrio: originaliai reikėtų tofu, bet tinka ir minkštieji pelėsiniai
Plonų ryžių makaronų (nebūtinai).
Laimų, keleto.

Produktų proporcijos maždaug tokios, lyg ruoštumėtės gaminti salotas. Labai daug žolių, daug daržovių, šiek tiek grybų ir visai nedaug mėsos ar sūrio.  Nebūtina supirkti visko – ką rasit pagal sezoną, tą ir naudokit. Svarbiausia, kad įdaras turi būti sausas, neturi iš jo sunktis padažas. Todėl pavyzdžiui pomidorai mažiau tinka.

Padažas 1+n
Kiekvieno padažo pagrindas – soja ir/arba žuvies padažas.
Dar galima spausti česnako, užskaninti smulkintais čili pipiriukais, tarkuotu imbieru. Įberti šiek tiek cukraus, skiesti vandeniu, laimo ar apelsino sultim. Galit sumaišyti keletą variantų savo nuožiura ar sudėti ant stalo visus produktus  – tegul maišosi kiekvienas valgytojas pagal skonį.

Pilnas stalas spalvų ir džiaugsmo
GAMINAM

Vienintėlis dalykas kurį reikia pagaminti – tai pakepti mėsą. Jei naudosit makaronus – juos išverdam. Daržoves susmulkinau naudodama skustuką – gaunasi tokie ilgi ir labai ploni daržovių griežinėliai. Grybus smulkiai susmulkinau, galima dalį jų pakepti. Tiek to gaminimo.

SERVIRUOJAM
Prireiks didelio padėklo (geriausia – metalinio, tiks ir medinis) arba gigantiškos lėkštės, jei tokią turit. Į jį visą gėrį reikės sutalpinti. Netrukdytų medinės lazdelės maisto produktams iš padėklo imti (nebūtina – tinka ir rankos).

Kiekvienam valgytojui prireiks atskiros didelės lėkštės – kad būtų kur vynioti savo skanumyną. Taip pat – mažyčių dubenėlių padažui, geriausia kiekvienam individualiai. Jei neturit, tiks maži puodeliai.

Dar pasiruoškit didelį dubenį su vandeniu – jame mirkysim papločius. Galima į jį paraikyti laimo.

VALGOM – t.y. pradedam vyniojimo čempionatą :)
Neprofesionalo sukinukas

Visą maistą gražiai susidedam ant didelio padėklo. Pasigrožim. Kiekvienas valgytojas apsiginkluoja lėkšte, susimaišo sau norimo padažo dubenėlyje.

Vyniojimas nepatyrusiems ir pramoga, ir išbandymas.  Pirmiausia ryžių popieriaus lakštą sumirkom vandenyje. Kokias 3 sekundes – panardinam, traukiam ir dedam ant lėkštės. Lakštas nuo drėgmės per minutėlę suminkštės, tiek ir tereikia.
Profesionalo darbas - yra ko siekti :)


Tuomet iš gėrybių kalno atsirenkam labiausiai mąsinančius kąsnelius ir dedam ant lakšto kraštelio. Šiek tiek žolių, kokią vieną daržovę, gal nedidelį gabalėlį vištienos? Žinau kad bus sunku, bet svarbu susilaikyti ir neprisikrauti per daug, tik šiek tiek.

Galiausiai paspausdami įdarą kietokai, bet ne per kietai, kad neplyštų popierius, suvyniojam. Ryžių tešla sudrėkusi puikiai klijuosis. Kraštai gali būti užlenkti (kaip vystyklai) arba palikti atviri. Suvynioto springrollso dydis turi gautis maždaug kaip cigaro. Vietnamiečiai dar sugeba įvynioti svogūno laiškų taip, kad kyšotų lyg kotelis koks – labai patogu valgyti rankom. Mirkom padaže, valgom, mėgaujamės. Vyniojam kitą, žiūrim ką stalo kaimynai darosi. Aptariam :)

Kai vynioja vietnamiečiai atrodo paprasta, bet čia matyt įgūdžių ir daugkartinių treniruočių reikalas. Mums, neprofesionalams, praverstų instrukcijos. Čia rasite photo patarimus, čia – video instrukciją. O štai čia – Eglės iš "Rytai Ant Lėkštutės" keptų spring rolls receptas.

Pirštelius galima apsilaižyti.
Linkiu išbandyti!

_________________________

Gaminote pagal šį receptą? Bandėte panašų patiekalą? Kaip jums sekėsi? Kaip pagerinti receptą? Gal yra įdomesnis būdas pagaminti? Pasidalinkite komentaruose! :)
 

4 komentarai:

  1. Ką tik grįžau iš Vietnamo...ko jau ko tai spring rolsų įvairiausių rūšių prisivalgėme ir keptų ir žalių ir ant garų. Apturėjome ir jų gamybos pamokėlę, kad linksmiau būtų.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oho, šaunuolės Odeta :) Ar pavyko išmokti juos dailiai suvynioti su svoguno laišku? Aukštasis pilotažas man tos išsikišusios laiškų lazdelės.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gyvenu Vietname jau seniai, taciau fresh spring rolls niekada nepabosta. Smagu skaityti apie tautieciu ispudzius is sio krasto :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai mėgstu tokius suktinukus, bet visada juos perku.. Kažkaip nebandžiau tai man atrodo, kad juos susukt sudėtinga :D
    bet sitie irgi gerai irskaniai atrodo
    http://receptai-patiekalai.blogspot.lt/2018/01/jautienos-ir-ryziu-popieriaus.html

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails