2012 m. rugpjūčio 26 d., sekmadienis

Mityba peršalus – kuo padėti organizmui?

Retai sergu. Nemėgstu ir nemoku to daryti. Mieliau griovius kasčiau, namus kuopčiau, prezentacijas drožčiau, nei lovoje dyka gulėčiau.

O štai mano brangiausiasis sirgti moka. Tai daro profesionaliai, efektyviai ir greitai. Tik pajutęs pirmuosius ženklus įlenda į lovą, geria daug arbatos ir vaiko artimuosius. Taip per dieną ar dvi pasveiksta. Kiek tenka pastebėti, tai gana dažnas lyčių elgesio skirtumas. Tikiuosi, ateities mokslininkai sugebės šį reiškinį paaiškinti :)

Tai vat, prikibo prie manęs šlykščiai įkyrus virusas ir nepaleidžia jau penkta diena. Dvi dienas bandžiau ignoruoti ir atkakliai pėdinau į darbą, po to romiai atguliau į lovą.

Besirgdama ištobulinau savo vištienos sultinio receptą ir perskaičiau pusę interneto peršalimo tema. Santrauka dalinuosi (žemiau) ir linkiu išvengti visų zarazų :)
________________

Peršalimas yra virusinis susirgimas. Vienintelė profilaktika – dažnas rankų plovimas, sveika mityba ir sportas. Esminis skirtumas nuo gripo – temperatūra, gripo atveju ji būna 38С ir daugiau. Peršalimą sukeliančių virusų yra virš 200 rūšių, todėl mokslininkai net nebando tokiai ordai atitaikyti skiepų ar vaistų.

Jokių vaistų nuo peršalimo nėra. Antibiotikai žudo bakterijas,  virusų nepuola. Farmacijos pramonė siūlo įvairiaspalvių arbatėlių kiekvienai kišenei. Šiltas gėrimas natūraliai palengvina simptomus, taigi naudos iš jų gal ir daugiau nei iš kraujo nuleidimo ar dėlių viduramžiais. Beje, Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja nepirkti TV brukamų komercinių vaistų nuo peršalimo, ypač vaikams. Bet kokiu atveju, organizmas turės susitvarkyti su bjaurastimi pats, savarankiškai.

Svarbiausia – gerti daug skysčių ir ilsėtis.
Dar galite sau padėti tinkamai maitindamiesi.


Pradedam nuo arbatos. Per dieną – bent 2-3 litrai. Avietės su liepžiedžiais. Imbieras su citrina. Svarainiai, šaltalankiai, spanguolės, erškėtrožės. Svarbu: vitaminas C aukštoje temperatūroje suyra, tad citriną geriau dėti į šiltą arbatą užuot užpilus verdančiu vandeniu.

Bruknių ar spanguolių morsas. Radau tokį receptą: ištriname uogas su cukrum. Imame tris dalis uogų ir vieną dalį cukraus. Du šaukštus šio mišinio praskiedžiame 0,5 litro šilto vandens. Vat jums ir sveikatos gėrimas.

Papildom vitaminų sandėlį šviežiais vaisiais ir daržovėm. Tradicinė ligonių egzotika – apelsinai, mandarinai, citrinos, greifruktai. Lietuviškos gėrybės – braškės, avietės, spanguolės, juodieji serbentai. Rauginti kopūstai, morkos, pomidorai. Valgom šviežias, spaudžiam sultis, troškinam, verdam lengvas sriubas. Vaisiai ir daržovės kompensuoja su prakaitu prarastus skysčius ir nusilpusį organizmą aprūpina beveik visomis reikalingomis medžiagomis.

Nepamirštam klasikinio juodos duonos sumuštinio su česnaku, arba pasidarom totorišką jogurto-agurkų-česnakų šaltsriubę. Beje, jogurtas ar kefyras labai gerai peršalus dėl proteino, probiotikų ir dar ten kažko.

Aprūpinam organizmą baltymais, kuriuose gausu vitamino B6 ir B12.  Puikiai tinka garinta vištiena, kalakutiena, žuvis. Troškinta, virta, garinta.

Žydiškas penicilinas“ – sultinys su riekele skrudintos duonos. Gydymas vištienos sriuba mena 12-ą amžių, ir tikėtina veikia. Šiltas gėrimas palengvina kvėpavimą. Proteinai iš vištienos ir antioksidantai iš daržovių padeda kovoti su virusais. Galiausiai, virdami sriubą namuose natūraliai drėkiname orą namuose, kas labai gerai ir sergančiajam, ir sveikiesiams. Mat tos zarazos virusai geriausiai išsilaiko išsausėjusiame ore.

Į ligonio valgiaraštį sveika įtraukti košes – ryžių, grikių, avižinių kruopų. Valgant kruopų patiekalus organizmas gauna vitaminų, mineralų, aminorūgščių, angliavandenių, augalinių riebalų.

Yra dar visokių specifinių pasiūlymų kaip palengvinti atsikosėjimą, slogą ir pan. Pvz., aštrumas padeda atsikratyti „gongo“ dėl slogos galvoje. Tiktų kokia aštri rytietiška sriuba, pvz. skanioji tom yum. Arba tiesiog įmeskite čili pipiro su imbieru į daržovių troškinį.

Maisto čia tiek išvardinta, kad per tas kelias ligos dienas ar net savaitę suvalgyti neįmanoma. Jeigu nėra apetito, per jėgą kišti nereikia, pirmą ligos dieną galima ir pabadauti. Kitomis dienomis maistas turi būti lengvas, įvairus. Idealiu atveju, taip valgyti reikėtų kiekvieną dieną, ne tik sergant :)

KO VENGTI
Kavos, arbatos, kokakolų ir kt. gėrimų su kofeinu
Netiks kepti, marinuoti, rūkyti produktai
Riebus ir sunkus maistas
Alkoholis, bent jau didesnėm dozėmis – nes jis mažina imunitetą
Nepadauginkite vitaminų. Neprivalgius neprilaižysi, tai jeigu organizmui trūko vitaminų prieš susergant, susirgus gerti arklines dozes per vėlu. Radau tyrimų, kad nėra ligos eigos skirtumo, nepriklausomai ar gertas vitaminas C, ar ne. Užtat žala jo padauginus – aiški. Tad neperdozuokite.
Monotoniškas maistas – blogis, nes taip organizmas negauna pilnaverčio maisto ir visų jam reikalingų medžiagų.
Gera proga mesti rūkyti, jei tai darote.
______________
Skaitiniai
www.informationisbeautiful.net/play/snake-oil-supplements/ 
www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/fch_cah_01_02/en/index.html
www.webmd.com/cold-and-flu/flu-guide/what-to-eat-when-you-have-the-flu
www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/starve-cold-feed-fever
www.webmd.com/cold-and-flu/understanding-common-cold-treatment?page=2
www.ehow.com/about_6170304_foods-avoid-cold-sores.html 

2 komentarai:

Related Posts with Thumbnails