2012 m. balandžio 10 d., antradienis

Jautienos velingtonas arba netikras zuikis tešloje

Šeimyniniams pietums ruošiau Jautienos Velingtoną pagal J.Oliverio receptą. „Maisto ministerijoje“ šitas daiktas vadinasi jautienos faršo velingtonu, Velykų proga jį pekrikštijom į netikrą zuikį tešloje :)

PRIREIKĖ
1 kg jautienos faršo, 250 g. šaldytų žirnelių, 2 svogūnai, 2 morkos, 2 bulvės, 2 saliero stiebai, gera sauja šampinjonų, 4 skiltelės česnako, 6 šakelės šviežio rozmarino, 2-4 kiaušiniai, 1 kg sluoksniuotos tešlos, pora šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų.

GAMINAM
1. Tešlai atšilti reikės 30-40 minučių, taigi ištraukiau 15 min. prieš pradėdama gaminti.
2. Paruošiau daržoves: nulupusi morkas, bulves, svogūnus, salierus ir šampinjonus supjausčiau nedidukais vienodo dydžio gabalėliais.
3. Apkepinam: visas daržoves sumečiau į įkaitintą su aliejumi keptuvę ir palikau troškintis ant vidutinės ugnies, 8 minutes. Tuo metu nuskabiau nuo rozmarino lapelius ir sumečiau į keptuvę troškintis kartu. Galiausiai sudėjau česnaką su žirneliais ir dar porą minučių patroškinau.
4. Sumaišom faršą su daržovėm. Oliveris prašo pirmiausia visiškai ataušinti daržovių masę – taigi prileidau kriauklę šalto vandens, įmečiau ten ledukų ir pamerkiau ten dubenį su daržovėm aušti. Ataušus, sudėjau faršą, įmušiau 1 kiaušinį, dosniai druskos, pipirų, sumaišiau. Beje, vis dar svarstau kaip ištaikyti tinkamą druskos kiekį į tokias tešlas. Bičiulės tikina, kad reikėtų ragauti žalią faršą. Nepatinka man toks būdas...
5. Faršą vyniojam į tešlą. Toliau jau viskas ėjosi paprastai ir greitai – ėmiau tešlą, kočiojau dosniai pabarstydama miltais, per vidurį dėjau mėsos, kraštus patepiau kiaušiniu, užvyniojau, viršų vėl tepiau kiaušiniu. Galima daryti įvairiai – atskirus mažus pyragėlius arba vieną didelę ilgą „dešrą“. Entuziastingi kepėjai pridaro visokių grožybių iš tešlos, lapelių, raidelių, etc. Aš kol kas džiaugiuosi tiesiog taip sulipdžiusi, dar skersai įpjaunu peiliu kelis kartus ir tiek.
6. Kepti 180 C orkaitėje apie valandą; jeigu matuojate termometru – kepti reikėtų kol mėsa pasieks 160 C.

Viskas būtų gerai, beik tobula, tik mėsa buvo šiek tiek sausoka. Viskas dėl mandrumo –  šventėms rinkausi gražų jautienos gabaliuką, dėl „sveikumo“ nedariau padažo. Kitą kartą bent jau pirksiu pigesnius jautienos gabalėlius, kad būtų šiek tiek riebaliuko. Arba, kaip Beata į savo netikrą zuikį, įdėčiau šiek tiek šoninės.

Ačiū valgiusiems ;)
_______________________________

Taip pat žiūrėkite: vištienos velingtonas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails