2012 m. kovo 17 d., šeštadienis

Marokietiškas kuskusas su žuvimi


Prieš daugel metų dviese su drauge Žydre nusibaladojome į Maroko dykumas trim dienom. 
Programoje smėlis už apyklaklės, smėlis burnoje, smėlis dantų pastos tūbelėje, kupranugariai ir tradicinė berberų vakarienė po mėnuliu viduryje dykumos. Beduinai užsislaptinę savo palapinėse kažką virė, virė, po to mums nešė ir vaišino. Mes labai džiaugėmės ir gyrėm tokį puikų egzotišką patiekalą. 
 
Pasirodo kažką panašaus pasidaryti labai paprasta.
Pagal Jamie Oliver receptą iš "Maisto ministerijos".

PRIREIKS
1 puodelis kuskuso kruopų, 1/2 puodelio vandens
300-500 g. baltos žuvies, lašišos file, krevečių (pasirinktinai, galima ir pamaišyti)
1/2 a.š. malto cinamono, 1 a.š. kumino sėklų, 1 čili pipiras, druska, pipirai
pundelis krapų ar baziliko
1 citrina
skardinė pomidorų (1x400g)
dvi rimtos saujos šaldytų žaliųjų žirnelių, tiek pat šparaginių pupelių
alyvų aliejaus

GAMINAM GREITUOJU BŪDU
1. Paruošiau daržoves ir žuvį: česnaką nuvaliau ir sukapojau, čili pipirą susmulkinau, taip pat ir baziliką. Žuvį supjausčiau vieno kąsnio dydžio gabaliukais.
2. Puode užviriau vandenį, įspaudžiau pusės citrinos sultis, drusko, pipirų, kubelį sultinio bei šaukštą aliejau. Kuskusą iš lėto supyliau į vandenį, nuolat maišydama.Palikau ramybėje 10-čiai minučių.
4. Įkaitinau savo didžiausią keptuvę su šlakeliu aliejaus, sumečiau ten kapotą česnaką, čili pipirą, kumino sėklas ir cinamoną. Gerai išmaišiusi, sumečiau žuvį, pakepinau apie 7 minutes. Tuomet – sumečiau žirnelius, pomidorus, šparagines pupeles, įspaudžiau pusės citrinos sultis. Uždengiau dangtį, užviriau, sumažinau ugnį ir patroškinau 8 minutes, kol žuvis išsitroškino.
5. Kuskusas puode turbūt jau "subrendo". Laikas jį atsargiai pakedenti šakute, tuomet greitai sumetu į lėkštes, uždedu žuvies troškinio iš keptuvės ir visą tai dar papuošiu žalumynais.

Valio, skanaus.

Beje, ar žinojote -- marokiečių arabų kalba couscous vadinamas seksu? ;-)
________________
p.s. Atsargiai – Oliveris mėgsta citrinos į kuskusą padauginti. O gal pas juos UK citrinos dvigubai mažesnės, nežinia. Recepte buvo nurodytos 2 citrinos, aš  ir vienos nesunaudojau. Be to, manau kad kubelis kokybiško daržovių sultinio į kus-kusą nepakenktų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails