2012 m. sausio 5 d., ketvirtadienis

Naminis jogurtas

Jogurtas – baisingai sveikas dalykas, pilnas kalcio ir proteino. Tinka pusryčiams, užkandžiams, desertams, salotų padažams ir kam tik sugalvosite. Nežinau kaip jūs, aš tikrai daug jo sunaudoju namuose.

Pasigaminti jogurtą namuose – juokų darbas. Be to, jis skanesnis, sveikesnis, be tirštiklių, dažiklių ir kitokių chemijos pramonės stebuklų, o savikaina juokinga palyginti su parduotuvėje pirktu.

Internete naminio jogurto receptų gyvas galas, beveik visi vienodi. Žemiau surašiau laaabai išsamiai ir su visom detalėm, bet bus paprasta – pamatysit. Tirštumas priklauso nuo naudojamo pieno riebumo, kaitinimo laiko, naudojamų priedų, brandinimo laiko ir temperatūros. Galima žaistis - liesesnis pienas ilgenis brandinimo laikas ar atvirkščiai. Keletą kartų pabandę atrasite jums labiausiai patinkantį variantą. Skanaus!

PRIREIKS
2 litrų pieno. Pieno gali būti daugiau ar mažiau – naudokite jo tiek, kiek norėsite jogurto pasigaminti. Paprasčiausia bus gaminti naudojant riebų pieną (pvz., „Dvaro“ ar Rokiškio „Naminį“), tačiau galima ir iš lieso pieno pasidaryti. Jei naudosite kaimišką – puiku, jogurtą turėsit dar tirštesnį ir skanesnį.
Mažas indelis jogurto. Tinka tik natūralus ir be jokių priedų (pvz., „Dobilo“ ar „Danon“ arba turgelyje kaimiško). Pasižiūrėkite kad jis būtų kuo šviežesnis, nes su besibaigiančia galiojimo data jogurtas sunkiau bręs. Arba, galite nusipirkti jogurto bakterijų natūraliame pavidale (pvz., Baltavitoje jų galima įsigyti - užteks ilgam, kainuos pigiau).
1 šaukštelis cukraus bakterijoms pamaitinti (nebūtinai).
1/3 puodelio pieno miltelių (nebūtinai – dėl riebumo ir tirštumo).
Šlakelio grietinėlės (dėl tekstūros; nebūtinai).
Prieskonių, pvz. cinamono, vanilės, kardamono su muskatu, ar tiesiog druskos (nebūtinai).
Dar gali prireikti 2 puodų (didelio ir mažo), metalinio šaukšto, termometro (nebūtinai) ir šiek tiek meilės :)

GAMINAME

1. Storadugniame puode kaitiname pieną, kol pradės kilti burbuliukai. Atsargiai – maišome ir žiūrime kad neužvirtų; turi atrodyti maždaug kaip pienas Latte kavai. Jeigu yra nuotaikos, įdedam prieskonių, cukraus.
Jeigu norite tirštesnio ir šiek tiek riebesnio jogurto, kokias 20 minučių pieną kurį laiką pakaitinkite ant silpnos ugnies, kad išgaruotų dalis vandens. Arba, tuo pačiu tikslu, galite tiesiog įmaišyti pieno miltelių.
Labai svarbu kad pienas neužvirtų, neprisviltų ir neužkaistų virš 85 C. Kad tai pavyktų, darau tokį fokusą: imu didelį puodą, įpilu vandens, tuomet į jį įstatau mažesnį puodą, į kurį jau pilu pieną.

2. Atvėsiname pieną iki maždaug +40 C.Pieną sumaišome, kad būtų vienodos temperatūros. Jei neturite termometro, galim bandyti pirštais – jei išlaikote įkištą pirštą skaičiuodami iki 5, tai temperatūra jau tinkama. Tai svarbu, nes esant per aukštai temperatūrai, jogurto bakterijos žus, o esant per žemai, pienas nevirs jogurtu. Jeigu tingisi laukti, galime atšaldyti prikrovę ledukų į didesnį puodą.

3. Įleidžiame gerąsias bakterijas. Nuimame susidariusią pieno plėvelę, įdedame mažą indelį jogurto (jogurtas turi būti kambario temperatūros). Gerai sumaišome.

4. Susirandam šilčiausią ir ramiausią kampelį ir ten statome dangčiu pridengtą puodą. Apsukame rankšluosčiu ar apdengiame kokia paklode. Vasarą, jei patalpa šilta, nieko daryti nereikia – surūgs ir taip.

5. Paliekame per naktį stovėti kambario temperatūroje. Svarbu – jogurtui subręsti reikalinga ramybė, tad indas turi būti visiškai nejudinamas. Kuo ilgiau jogurtas bręsta, tuo tirštesnis jis bus - tačiau taip pat įgyja specifinį kvapą.

6. Ryte pasižiūrime kas per stebuklas gavosi.
Jeigu norisi švelnesnės tekstūros, galima išmaišyti jogurto masę įpylus šiek tiek pieno arba riebios grietinėlės.
Sudedame į indelius kuriuose jį laikysime ir į šaldytuvą.
Jeigu jogurtas šiek tiek vandeningas, galima atsargiai sugerti vandens perteklių popieriniu rankšluosčiu arba sudėti ant labai tankaus sieto nuvarvėti.

7. Valgome visomis progomis ir mėgaujamės. Į jogurtą galima įsidėti trintų uogų, medaus, saulėgražų, granolos, razinų, riešutų, avižų ar kviečių sėlenų ar kas tik šaus į galvą. Galima susiplakti labai puikų kokteilį su uogomis, o tokį kokteilį užšaldę turėsime gaivius ir sveikus ledus. Kai saldumynai nusibos, verdam bulvių ir ruošiam aštrią totorišką sriubą su česnakais ir agurkais.
Paprastai naminis jogurtas galioja apie savaitę. Kai matote, kad baigiasi – vėl pasigaminate, tik jau naudojate savo jogurtą. Svarbu: ilgainiui "perpanaudojamas" jogurto užtaisas gali „išsivedėti“. Gali vėl teks pirkti jogurto parduotuvėje arba užsišaldykite savo pirmojo naminio jogurto šaldiklyje ir vėliau naudokite jį, kai tik prireiks. Taip jogurtas gausis dar ir tirštesnis nei darant iš parduotuvinio!

_________________________

Pamėginote patys gaminti jogurtą? Kaip sekėsi? O gal žinote, kaip pagerinti receptą? Gal yra įdomesnis būdas pagaminti? Pasidalinkite komentaruose! :)

12 komentarų:

  1. Mažas patarimas - tam, kad pienas kaitinamas neprisviltų, jį kaitinkime neemaliuotame puode ir būtinai prieš tai kai į jį pilsite pieną, perskalaukite vandeniu, t.y. puodas turi būti šlapias. Tikrai neprisvils, o ir maišyti nereiks :) sekmės :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Teko matyti kaip mikrobangėje kaitinantys pieną iki sekundžių atiderina laiką ir tada jau tikrai nieko nemaišo, gudruoliai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Čia ne natūralus naminis jogurtas o parduotuvinio dauginimas :D
    Aš prisiskaičiau apie tuos parduotuvinius "natūralius" jogurtus.
    Pati perku sausus grynus raugus, kur tik jogurtinės bakterijos. Bent žinau ką dedu ir ką valgau.
    Perku iš www.raugai.lt , bet manau ir daugiau galima kažkur rasti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Baltavitoje jogurto bakterijų dar yra, tik prisiruošti nuvažiuoti reikia.
    Bet kokiu atveju namie darydami jogurtą išvengiam koncervantų, dažiklių ir kvapiklių. Ir taupiau. Tik kad žaidimo yra.

    AtsakytiPanaikinti
  5. p. Danutei tikriausiai nuo bakteriju pardavimo alga kyla, jei taip aktyviai pas visus blogerius jogurto temoje reklamuoja imone, pardavinejancia bakterijas (man asmeniskai net negirdeta).

    AtsakytiPanaikinti
  6. As tai perkuosi www.gyvasjogurtas.lt ten jau paruostas gamybai ir gamybos inda ten nusipirkau. Jokio vargo o skonis superinis.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na aš manau visada yra smagiau pabandyti pačiam pasigaminti ;) dėkoju už receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai skanus jogurtas gavosi! :) Tik turiu porą klausimų. Kitą dieną po pagaminimo jis man labai pavandenijo, taip pat ir kitom dienom vis nusistovėjo dalis vandens, čia dėl to, kad per mažai vandens iš pieno išgarinau, ar taip tiesiog turi būti? Kitas klausimas-normalu,kas kas diena jogurto skonis ir konsistencija darosi panaši į kefyro? :D gal kažką darau ne taip?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Man "vandens" būna pastovėjus per naktį kambario temperatūroje (5žingsnis) atsiranda. Tai normalu - jį nupilu arba servetėle nusausinu. Vėliau nebūna, taip pat ir kefyro skonio/konsistencijos neatsiranda.

    O kur laikote savo jogurtą, Vaiva? Ar šaldytuve ir uždengtą?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Mano mama yra kažkada gaminusi jogurtą, bet tada dar buvau maža ir man patiko tas saldus jogurtas, o ne natūralus :) Bet dabar be natūralaus jogurto nei dienos negaliu :) O ir receptą pagaliau radau :) Dabar bus tikrai NATŪRALUS :D

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kuo ilgiau jogurtas bręsta, tuo tirštesnis jis bus - tačiau taip pat įgyja specifinį kvapą.koki specifini kvapa? Kitoks bus skonis?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Receptas tikrai pasakiškas, išbandžiau ir nors sugaišau nemažai laiko, bet rezultatas viršijo lūkesčius. Tik įnešiau truputi savo korekcijų, atvėsinau pieną nauduojant ploną vonios rankšluostį , o rezultatas nuo to ne kiek nesublogėjo.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails