2013 m. gruodžio 22 d., sekmadienis

Kūčių stalas, meniu #2, 2013 m.

Šiemet buvo Kalėdvelykos ar Velykalėdės? +6 ir saulė šviečia :)
Meniu planavau iš anksto, kruopščiai, su spintelių revizija ir trūkstamų maisto produktų sąrašo sudarymu. Suderinti tradicinius patiekalus su sveika mityba ir dar kad džiugintų bei nereikėtų virtuvėje nakvoti -- sudėtingas reikalas. Aš dar tik pakeliui.

Tradiciškai paskutinę minutę atsirado krūva pakeitimų -- vyrui kilo idėjų, atėjusios močiutės darė improvizacijas. Rezultatas visai neblogas, net maisto kiekis (beveik) padorus.Viską spėjom, gamindami nepervargau.

Buvo daug padėjėjų ir linksmo kikenimo virtuvėje. Pastarasis matyt ir yra pagrindinis kūčių vakarienės patiekalas :)

Taigi, ant stalo keliavo:

  1. Kūčiukai  -- vyriškas reikalas. Mano vyriškis kūčiukus ruošia pagal (slaptą) savo močiutės receptą, antrus metus iš eilės. Praeitais metais tešla pavyko regis iš trečio karto, šiemet viskas puikiai iš pirmo.  Po dešimties metų bus kultinis patiekalas.
  2. Pagrindinis patiekalas: folijoje keptas upėtakis karpis paprastasis. Buvau išsigooglinus Lino Samėno upėtakio receptą, bet močiutė viską padarė paprastai -- pirko šviežią ekologišką karpį turguje, iš mūsų druskos, pipirų, žalių prieskoninių daržovių ką rado mūsų šaldytuve, 30 min. orkaitėje ir štai jums prašom puikus patiekalas. Neriebu, paprasta ir nekasdieniška -- pats tas kūčioms. Kitamet reiks kartoti.
  3. Burokėlių mišrainė paprastoji. Paslaptis -- produktai tie patys kaip visuomet, tik ne pusgaminiai iš parduotuvės o viską su meile pačiai padaryti. Burokėliai kepti orkaitėje (nes taip skaniau), pupelės kaimiškos, virtos su salieru, morka, svogūnu ir pipirais. Svogūnas apkeptas keptuvėje su šlakeliu aliejaus (taip ir padažas gaunasi -- nužiūrėta iš močiutės). Raugintas agurkas, šiek tiek duskos, pipirų ir šlakelis citrinos sulčių. Svarbu kiekį ruošti jos žmonišką, ne per daug. Ir skanu, ir sveika.
  4. Moderniąjai virtuvei atstovavo burokėlių paštetas su karamelizuotis svogūnais ir riešutais pagal Beatos receptą. Draugės darė, gyrė ir džiaugėsi. Man pagaminus riešutų pasidarė gaila...  
  5. Kepta marinuota silkė -- baisiai įmantrus reikalas, mamos atneštas.
  6. Kepta silkė patalėliuose -- paskutinės minutės patiekalas ir paprastumo viršūnė. Mama paruošė per 5 minutes, skanu ir karštas ir šaltas, reikės kartoti. Patiekalas riebus -- tai nereikia jo daug ruošti, viena keptuvė ir ačiū.
  7. Klasika -- virtos didžiosios pupos. Svarbiausia tų didžiųjų pupų gauti. Gaminti paprasta tik ilgai trunka -- užmerkti prieš parą, tuomet nupylus vandenį virti ant lėtos ugnies valandą ar dvi su prieskoniais -- svogūnas, salieru, pipirais, morka. Pupoms suminkštėjus, nupilti vandenį, pasūdyti ir česnako dosniai užspausti ant jų. Palikti dar šiek tiek pašusti uždengus.
  8. Magija -- laimingi pyragėliai su monetomis obuoliais ir graikiniais riešutais. Ruošiu paprastus pyragėlius su obuoliais, į trijuose turėtų slėptis po monetą. Kas tokį randa, tam laimė, džiaugsmas ir pinigai kitais metais. Monetas močiutės choru užvetavo motyvuodamos kad dantis galima išsilaužti, tad keičiau graikiniais riešutais. Didi sėkmė, pati visus tris radau ir suvalgiau. Teks dalintis ta sėkme :)
  9. Miešimas -- čia tiesiog vanduo medumi saldintas.
  10. Kviečiai virtiRuošiausi daryti Kūčią pagal įmantrų receptą, kurį regis Forto dvaro šefas per TV rodė. Tačiau močiutė pakikeno -- sako kad sumaišius kviečius su miešimu ir gaunasi tas saldus tradicinis patiekalas kūčia. O visi tie maišymai su saulėgražom, razinom ir figomis pasak jos tai jau tiesiog maivymasisi.
  11. Spanguolių kisielius -- anytos ruoštas, kaip reikalas tirštas ir skanus.
  12. Avižų kisielius -- močiutės darytas, labiau desertas nei gėrimas.
=======================ISTORIJA
=======================ATSAKOMYBĖS APRIBOJIMAS
Turbūt girdėjote, kad į skrandį telpa ne daugiau 500 ml. maisto? Jam užpildyti pakanka paragauti maždaug po šaukštą kiekvieno iš 12 Kūčių patiekalų. Kažin, ar kam nors istoriškai taip yra pavykę? :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails