2013 m. rugsėjo 16 d., pirmadienis

„Okroška“ – ukrainietiška giros šaltsriubė su mėsa

Turime tradiciją su draugais – krepšinio varžybų proga, ruošti maistą tos šalies, su kuria tuo metu žaidžia lietuviai. Taip esame net lenkiškų fliakų pasigamine (iki šiol nukrato kvapą prisiminus :) Vakar mūsų rinktinė laimėjo prieš ukrainiečius 70 : 63, o mes ta proga sudorojome puodą ukrainietiškos okroškos.

Okroška – tradicinė rusų, baltarusių ir ukrainiečių sriuba, panašiai kaip mūsų šaltibarščiai. Gali būti daržovinė, mėsinė ir žuvinė.

Pagrindinės sudėtinės dalys – svogūnų laiškai, agurkai, ridikėliai, kiaušiniai ir ridikėliai. Papildomai galite įdėti bile kokios mėsos ar žuvies.

Svarbi taisyklė – visos sudėtinės dalys turi būti smulkiai sukapotos arba supjaustytos smulkiais kubeliais, nes pats pavadinimas šios sriubos kilęs iš žodžio “kroška”- trupinėlis.

Užpilas – grietine paskatinta duonos gira, arba pasukos, arba nealkoholinis salyklinis alus, arba tiesiog mūsų tradicinis kefyras.

Gaminome labiau dėl egzotikos ir per daug nesitikėdami, gavosi visai nieko. Vyrams smagiausia dalis turbūt mėsa, kurios pritrūksta šaltibarščiuose. Įtariu kad kitą vasarą gaminsiu dar kartą.

PRIREIKS
* Agurkai – pora vienetų žmogui
* Ridikėliai – po mažą saujelę žmogui
* Svogūnų laiškai (gali būti su galvutėmis) – dosniai
* Krapai – pagal skonį
* Kiaušiniai – virti, ketvirčiuoti, po vieną žmogui arba kaip mėgstate
* Mėsa – tinka virta jautiena, kumpis, rūkytos dešrelės ar net paprasčiausia šlapdešrė
* Duonos giros – po gerą puslitrį žmogui
* Garstyčių – pagal skonį, maždaug šaukštas žmogui; geriau paprastos (ne grūdėtos)
* Druskos žiupsnį
* Grietinės – prireiks sriubos saldumui nuimti, pagal skonį, pora šaukštų žmogui. Daugelyje receptų (ir mes irgi) naudojom kefyrą, bet čia jau religinio pobūdžio klausimas – pvz., mano pamėgtas dizaineris Artiomij Lebedev rašo kad kefyrą į okrošką pila tik mudakai :)
* Bulvių – kelios žmogui

GAMINAME
  1. Visas daržoves supjaustome. Aš įprastai daržoves mėgstu stambiau pjaustyti, kad būtų ką kramtyti. Kadangi šiuo atveju reikėtų pjaustyti smulkiau, galima dalį daržovių tiesiog sutarkuoti, sudėti į dubenį kuriame gaminsim sriubą ir šiek tiek patrinti kočėlu.
  2. Į tą patį dubenį keliauja smulkiai pjaustyta mėsa. Užpilam gira, druskos, garstyčių į ją pagal skonį. Prireikus – šiek tiek citrinos sulčių.
  3. Patiekiam dubenėliuose su bulvėm, ketvirčiuotu kiaušiniu. Grietinės (ar kefyro) kiekvienas įsideda pagal skonį.

Beje, jeigu visai neturit ką veikti ir lauke tikrai karšta – galima būtų pasidaryti dubenėlių iš ledo. Atrodo gražiai, šaldo. Skanaus :)

1 komentaras:

  1. Nealkoholinis alus, o ypač pirktinė gira netinka visiškai, fui. Girą BŪTINAI reikia pasiraugti patiems. Tam reikia džiovintos ( tik ne skrudintos) juodos duonos, vandens, truputį cukraus ir truputį mielių. Kai pirmą kartą įrūgsta, mielių daugiau nebededame, pasiliekame giros tirščių ( laikyti šaldytuve). Nieko trinti negalima, juolab tarkuoti, reikia smulkiai pjaustyti. O su kefyru tikra nesąmonė, darykite tik su gira. Skanaus.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails