2013 m. sausio 8 d., antradienis

Traškios burokėlių salotos su obuoliais ir porais

Oooo Neee... Dar liko bent 10 savaičių iki artimiausio šviežių salotų derliaus. Supratau tai šiandien vakare eidama tiltu per Nerį, pučiant įkyriam, žvarbiam vėjui. Iki to laiko teks verstis raugintais kopūstais, burokėliais, juodaisiai ridikais, ropėmis, pastarnokais, salierais, topinambais ir morkomis. Kol kas dar yra lietuviškų obuolių, bet ir tie link balandžio mėnesio gali baigtis.

Iš visų šitų neįmantrių žemėtų šaknavaisių reikės dar paruošti bent 70 vakarienių. Siaubas.
Pasiilgau Vietnamo.

Na gerai, bent pusę vakarų būsiu kavinėse, pas draugus ir giminaičius.
Tai vis vien lieka 35 vakarienės, o kur dar savaitgalio pietus... mhm, galėčiau pasilinksminti ruošdama straipsnių seriją „35 būdai paruošti burokėlių salotas“ arba „35 sveiki ir skanūs (jeigu pavyks) patiekalai iš iš lietuviškų žieminių šakniavaisių“.

OK, one problem at a time, grįžtam prie šiandienos vakarienės.
Žinia, šviežiose daržovėse vitaminų daugiausia. Tad pabandžiau paruošti mišrainę iš šviežių, t.y. nevirtų burokėlių. Internetas pilnas verksmų, kad burokėlių tai kvapas netoks, tai skonis medinis. Maniškiai buvo skanūs, saldoki. Gal pasisekė su burokeliais, o gal skonio reikalas.

PRIREIKS
Burokėliai, nedideli, nevirti, 3 vnt.
Obuoliai, didesni, 3-5 nt.
Poro stiebas, 1 vnt.
Česnako, 3-4 skiltelės (pagal skonį)
Alyvuogių aliejaus
Citrinos sulčių
Saulėgražų sėklų (tiktų ir mišinys duonai ar mišinys salotoms)
Raudonėlio, mairūno ir rozmarino (džiovintų)
Pipirų ir druskos

GAMINAM
  • Burokėlius ir obuolius nulupusi, supjausčiau labai, na jau labai plonyčiais šiaudeliais. Tai svarbu, nes supjausčius stambiai bus neskanu, sutarkavus – gali pažliugti. 
  • Porą suraikiau žiedais. Įprastai salotoms imdavau tik pačią minkščiausią poro stiebo dalį. Į svečius užsukusi anyta paprotino – prancūzai virtuvėje naudoja „2 cm pasibaigus baltąjai poro koto daliai“. OK, ok, tikim. Tiko, be to taip ir taupiau.
  • Visas gėrybes į dubenį, ten pat įspaudžiau česnaką, citrinos sulčių, prieskonius ir aliejaus, sumaišiau. Paragauti ar ko netrūksta.
  • Sėklas paskrudinau keptuvėje be aliejaus su žiupsneliu druskos – ir į lėkštes.
Vitaminų bomba, skanumėlis.Manau puikiai tiktų varškė ar baltas sūris prie tokių salotų. Jei norisi sočiau  – gabalaitis liesos jautienos. Ir būtinai – duonelė su grūdais.
_______________

Gaminote pagal šį receptą? Bandėte panašų patiekalą? Kaip jums sekėsi? Turite būdą pagaminti įdomiau, skaniau, paprasčiau, įmantriau, ar tiesiog geriau? Pasidalinkite komentaruose! :)

3 komentarai:

  1. Superinės salotos, kaip tik šiandien man jų ir reikėjo - AČIŪ. Tik saulėgrąžų neskrudinau. Manau, kad vietoj jų dar tiktų daiginta liucerna ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aha, apie daigus - apie vasarį pats laikas daigint viską, kas po ranka, nes žieminės jau į pabaigą, o pavasarinės dar neprasidėjo. Niam niam pipirnė, reiks sėklyčių užsipirkti. Svogūnas paprastasis ant palangės sloike irgi išeitis.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Smagu girdėti, Jurga! Gerbiamosios, jūsų inspiruota prisipirkau grūdų, bandysiu daiginti. Nudžiuvę bazilikai iš vazonėlių out, kruopos in. Liucernos, kažin kokios pupuolės - žiūrėsiu kas gausis.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails