2012 m. gruodžio 2 d., sekmadienis

Lengvas prancūziškas kišas

Bičiulė iš Paryžiaus grįžo užsikrėtusi kišais. Susižavėjusi pasakojo kaip šeimose karta iš kartos keliauja kišo indai dailiais raitytais kraštais ir firminiai močiutės receptai. Parduotuvėse – daugybė specialiai kišams paruoštų maisto produktų. Tai bile kuris prancūzų vyriškis gali mikliai ir be pastangų sukonstruoti kišą ir po to puikuotis prieš merginą kaip koks naked shef, t.y. Jamie Oliveris  :-)

Klasikinis prancūziškas kišas – tešlos pagrindas, dviejų skirtingų rūšių rūkyta mėsytė, 5 kiaušiniai suplakti su riebia grietine ir gausiai fermentinio sūrio. Visas pyragas – maždaug 3800 Kcal. Tai yra 2 (dviejų) dienos kalorijų norma vidutinei ofiso moteriai. Mistika, kaip prancūzės su tokiais receptais sugeba išlikti lieknos. Nepasiduokit pagundai suvalgyti pusę tokio pyrago pusryčiams ;-)

Daug nevargstant šį kalorijų kiekį galima sumažinti bent per pusę, išlaikant ir skonį, ir grožį. Persižiūrėjau krūvą šaltinių ir susirašiau idėjas kaip „palengvinti“ klasikinį kišo receptą:
  • Mėsa. Vietoje didelio gabalo rūkytos kiaulienos šoninės (100 g x 2 x 510 kCal) naudoti tik kelias plonytes kvapnaus lieso kumpio riekeles. Galima naudoti gerokai liesesnę vištienos krūtinėlę. Arba visai mėsos nedėti. Riebaus rūkyto kumpio skonį keičiam čiobreliais, bazilikais ir kitom prieskoninėmis žolėmis, grybais, šviežiom daržovėm.
  • Daržovės. Labai tinka vietoje to didelio kiaulės gabalo :)  Populiarus variantas su špinatais, bet juos aš mieliau žalius salotose valgau. Gražiai ir net skulptūriškai atrodo brokolių šakelės. Linksmi ir spalvingi moliūgai, paprikos, pomidoriai, žalieji žirneliai. Cukinijos irgi puikiai tinka, tik nedėkite per daug, kad kišas nepažliugtų.
  • Kiaušiniai. Naudoti daugiau baltymų ir mažiau trynių. Kiaušinio trynys yra kokius septynis kaloringesnis nei baltymas (49 kCal Ir 359 kCal). Visgi šitą patobulinimą  atmečiau, man gaila trynius mesti, kai Afrikoje vaikai badauja.
  • Grietinę keisti pienu ar natūraliu jogurtu. 100 g. grietinės 25% turi 249 kCal., jogurtas – 61 kCal, pienas – 56 kCal.  Rinkausi jogurtą, kad išlaikyti purumą. Jogurto reikia pusė tiek stiklinėmis, kiek kiaušinių vienetais. T.y. 4 kiaušiniai – 2 stiklinės jogurto.
  • Sūris. Riebų fermetinį sūrį keisti liesesniu ir/arba jo naudoti mažiau. 100 g. olandiško sūrio turi 346 kCal., parmezanas – 456 kCal, mozzarella – 281kCal, feta – 264 kCal. Naudojau mozzarella, tačiau manau kad puikiai tiktų strategija naudoti parmezaną ar kokį pelėsinį sūrį – jų skonis išraiškingas, užtektų visai nedidelio kiekio.
  • Tešla. 100 g. šaldytos bemielės tešlos – 409 kCal, pyragui sunaudosite ~400 g, t.y. 1600 kCal. Galima vietoje įprastos tešlos naudoti plonytę filo tešlą (jos taip pat būna ir šaldytos, rasite didžiuosiuose prekybos centruose) arba gaminti visai be tešlos. Pastarąjį variantą atmečiau, nes taip dingtų visas pyragiškumas, liktų tik omletas :)
Geriausia idėja – į lėkštę dėtis nedidelį pyrago gabalaitį ir solidžią porciją salotų.

GAMINAM

Daržovės pačiame kiše turėtų būti veikiau pusžalės nei perkepusios, o pyrago pagrindas – maloniai traškus.

Pirmiausia susimeistravau gražų pyrago pagrindą apvalioje silikoninėje formoje (video instrukcija kaip pasidaryti gražų pagrindą).  Įkaitinau orkaitę iki 200C temperatūroje ir apie 10 minučių kepiau tešlą uždengusi kepimo popieriumi. Vėliau – dar 10 minučių popierių nuėmusi, kad gražiai apskrustų.

Tuomet sudėjau daržoves, užpyliau kiaušinio plakiniu, apibarsčiau sūriu. Kepiau kol masė pasiekė 70 C temperatūrą. Iškepusio kišo vidus turi būti minkštas, bet ne skystas. Įbeskite peilį – jis turi būti sausas.

Skanu ir karštas, ir šaltas. Valgyti geriau pirmoje dienos pusėje, nes vakare miltiniai nelabai gerai. Idealiai tinka ilgiems ir tingiems savaitgalio pusryčiams. Skanaus :)

1 komentaras:

  1. nesupratau, rašė rašė apie tą koloringumą, o pačios esmės ir nėra ? tai kur, kada dėti tą grietinę ir mėsą ?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails