2012 m. gruodžio 25 d., antradienis

Kūčių vakarienė – apibendrinimas, receptai

Kaip jau rašiau, šiemet pirmą kartą savarankiškai hostinau kūčių vakarienę.
Ruošiant kūčių vakarienę  didžiausias prievaizdas netikėtai pasirodė visai ne močiutė, o jos anūkėlis, mano Brangus Vyriškis. Šiek tiek pameilikavo, šiek tiek paargumentavo ir suderėjom kad viskas būtų tradiciškai, kaip pas močiutę. Jo močiutė, jeigu ką, jaunystėje gyveno dvare ir neblogai išmano smetoninės virtuvės paslaptis. Anūkėlis itin pageidauja perimti dalį šio kulinarinio paveldo know-how.

Silkės tortas pagal  Beatą
Pagaminus krūvą tradicinių patiekalų, maisto gavosi mažiausiai keturis kartus per daug. Namai pakvipo nebūdingais aromatais.

Į pabaigą atėjusi močiutė peržvelgė ką prigaminau ir skubiai paruošė dar kelis patiekalus. Žybt-žybt ir net nespėjus pastebėti ką ten pribūrė, ant stalo garuoja skaniausi virtinukai su grybais, silkė tešloje, miešimas su kviečiais, pupos ir kitokios gėrybės.

Suskaičiavus viską ką priruošėm ir ką dar svečiai atsinešė, gavosi 24 patiekalai {meniu štai čia}. Vaikai kaip vaikai – valgė tik želė ir paskubom jiems išvirtus spagečius. Suaugę irgi nepėsti – vieni griežtai nevalgo jokios žuvies, ypač silkės. Kiti negali dėl sveikatos valgyti svogūnų. Perdėto entuziazmo kviečių miešyme ir kanapių padažo atžvilgiu nebuvo. Močiutė –  elegantiška ponia, rimtai prisižiūri sveikatos, tad maisto tik šiek tiek palesiojo. Mokytis iš jos reikia, dievaži. Anūkėlis džiūgavo, kimšo viską iš eilės ir reitingavo patiekalus, tačiau jo pajėgos gerokai per menkos susidoroti su paruoštu kiekiu.

Rezultate, šiandien turiu pilną šaldytuvą silkių įvairiais pavidalais :)
Mhmh, ar tai ir yra lietuviškoji kūčių tradicija?
____________________
SILKĖ SU SLYVOMIS
Prireikė: 6-8 svogūnų, 2 v.š. rudojo cukraus, 0,5 puodelio džiovintų slyvų, 2 v.š. pomidorų pastos, 2-3 silkių su galva, 2 lauro lapai, aliejaus.
Gaminam: silkę išdorojam ir pamerkiam į pieną nakčiai. Svogūnus smulkiai supjaustom, pabarstom cukruje ir ilgai (~30 min.) kepame aliejuje ant žemos ugnies, kol svogūnų tūris sumažės bent per pusę. Kad nedegtų, retsykiais pamaišyti ir įpilti šlakelį vandens. Džiovintas slyvas supjaustyti, suberti į pakeptus svogūnus ir troškinti toliau. Ten pat – lauro lapelius sudedam. Pomidorų pastą išmaišyti stiklinėje vandens ir supilti į svogūnus ir dar patroškinti, kol išgaruos skystis. Ataušinti iki kambario temperatūros ir sudėti ant silkės.
_________________________________
SILKĖ SU MORKOMIS IR RAZINOM
Prireikė: 6 morkos, pusė stiklinės razinų, 1 silkė su galva, 1-2 svogūnai, didesnis obuolys, džiovintų čiobrelių, druskos, pipirų, aliejaus.
Gaminam: silkę išdorojus pamerkti per naktį piene. Svogūnus smulkiai supjaustyti ir pakepinti ant lėtos ugnies aliejuje kol įgaus auksinę spalvą. Morkas ir obuolį sutarkuoti, viską į keptuvę. Čiobrelio ten, šlakelį vandens, sumažinam ugnį ir paliekam 10 min. troškintis. Razinas palaikyti pora minučių užpylus verdančiu vandeniu. Viską į keptuvę, ten pat pipirų, druskos, dar pora minučių. Atšaldom iki kambario temperatūros ir ant silkės. Vualia.
____________________________
KEPTŲ BUROKĖLIŲ SALOTOS
Prireikė: 4 burokėliai, 3 morkos, 2 bulvės, 1 silkė su galva, raugintų kopūstų, 1-2 svogūnai, lęšiai, saliero stiebas, druska, juodi pipirai, kvapieji pipirai, lauro lapai, aliejaus.
Gaminam: silkę išdorojam ir pamerkiam į pieną nakčiai. Lešius irgi per naktį vandenį pamirkom.
Ketvirčiuotus burokėlius, morkas ir bulves nuplovę kišam į orkaitę valandai kokiai, kol suminkštės.  Iškeptus ir ataušus, nulupam ir supjaustom nestambiais kubeliais. Lešius išverdam su kvapiais pipirais, druska, lauro lapais ir saliero stiebu, sumetam į salotas.  Svogūnus supaustom smulkiai ir pakepinam tikrai dosniame aliejaus kiekyje, ant lėtos ugnies, kol įgis auksinę spalvą. Viską ant salotų. Kai atauš iki kambario temperatūros, sudedam silkę, pipirų ir druskos pagal skonį ir išmaišom. Galima užspausti citrinos, jei reikia.
_____________________
KEPTA SILKĖ TEŠLOJE
Prireiks: 1 silkė su galva, kiaušinio, miltų, vandens, druskos, dosniai aliejaus
Gaminam: išdarinėtą silkę per naktį mirkome. Kitą dieną nusausinę supjaustom nedideliais gabalaičiais. Iš miltų, vandens, kiaušinio ir druskos užmaišome skystą tešlą. Silkių gabalėlius gerai pavilgome tešloje ir tučtuojam kepame aliejuje, kol tešlos paviršius įgaus auksinę spalvą.
____________________________
Nuotrauka iš www.greatgrubclub.com/pirate-party-food
ŽELĖ MANDARINŲ PUSELĖSE
Prireiks: 9 apelsinų, želatino, maistinių dažų (nebūtinai), dantų krapštukų ir spalvoto popieriaus (nebūtinai)
Gaminam: apelsinus perpjaunam per pusę – geriau taip, kad „uodegėlės“ būtų per pjovimo liniją. Išspaudžiam sultis, pusę jų galim išgerti. Į dalį žele skirtų sulčių galima įpilti maistinių dažų, kad vaikams linksmiau būtų (naudojau raudoną spalvą).
Želatiną išbrinkinam, pakaitinam ir supilam į sultis (Lino Samėno patarimai želatinos klausimu čia). Želatinos dėkite reikės daugiau nei įprastai, kad sustingtų rūgčios apelsinų sultys, o puselės būtų stangrios o ne drebučiai. Apelsino puseles įtaisom keksiukų formelėse kad stabiliai laikytųsi ir supilam sultis. Viską į šaldytuvą nakčiai.  Prieš patiekiant, apelsinų puseles perpjaunam per pusę. Galima duoti vaikams pasižaisti – įsmeigti po dantų kraštuką ir vėliavą į kiekvieną puselę.

Nuo šiol tai tradicinis Vokiečių gatvės kūčių patiekalas :-)
____________________________

IŠVADOS. Tegul Puškinas tradiciniais lietuviškais pasninko patiekalais maitina šeimyną, kuri nevalgo silkių, grybų ir svogūnų, dievaži :)) Kitą kartą rimtai pasvarstysiu, ar nepakeitus tradicinių patiekalų į vietnamietiškus spring-rolls‘sus ir/arba sushi. Gaminti vargo gerokai mažiau, džiaugsmo ir bendro užsiėmimo užtektų visai šeimai. Spring rollsai visiškai atitinka pasninko reikalavimus ir de jure, ir de facto – jokių kiaušinių, mėsos, grietinės ar sviesto.

Lietuviškai tradicijai pagerbti ant stalo užtektų pupų, miežių ir kūčiukų mažulyčiuose indeliuose. Ir būtinai – pyragėlių su paslėptais laimingais centais bei piratų laivelių iš želė. Kad būtų sudėtingiau, kūčių proga želė galima gaminti ne iš gyvulinės kilmės želatino, o iš jūros dumblių padarytą agarą.

Ir šiaip, mažiau į tą maistą koncentruotis reikia :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails