{Kaip sekėsi ir kodėl meniu toks išbraukytas čia}
DYI, Kvapnios obuolių žvakės // bit.ly/TcBIAh |
Kūčių meniu #1
1.
2. Paprasčiausios keptų burokėlių salotos su silke
3. Klasikinė Balta Mišrainė
4. Didysis Silkės Tortas pagal Beatą
5. Silkė su grybais, 6) morkom ir razinom, 7)
--
8.
--
9. Spanguolių kisielius
10.
11. Kūčiukai
--
12. Laimingi Rūtos pyragėliai
--
13. Žele apelsinų puselėse
14. Mandarinai
15. Obuoliai
--
16. Stalo vanduo, 17. kava, 18. arbata, 19. obuolių sultys
--
...ir dar netikėtai ant stalo atsirado:
20. Virtinukai su baravykų įdaru
21. Pupos
22. Miežiai
23. Tešloje kepta silkė
24. Spagečiai su sūriu vaikams nes jie iš aukščiau išvardinto meniu sutiko valgyti tik žele :)
_____________
Taip, taip, žinau kad vienu metu į skrandį telpa ne daugiau 500 ml. maisto. Jam užpildyti pakanka paragauti maždaug po šaukštą kiekvieno iš 12 Kūčių patiekalų. Tai man dar liko paskutinis darbas – gerai pagalvoti ar visgi neverta sutrumpinti meniu.
Šiemet visi sveikos mitybos specialistai kaip susitarę choru pataria kaip nepersivalgyti, o persivalgius – kaip atsigauti. Svarstau, kada pradės prie receptų pradės spausdinti įspėjimus, kaip ant cigarečių?
- Vaidos Kurpienės patarimai (video) www.bernardinai.lt/tv/laida/740/zvilgsnis-i-artejancias-sventes-kaip-nepersivalgyti
- „MediCA klinikos“ šeimos gydytojos Ritos Keturakienės pasiūlymai www.balsas.lt/naujiena/706006/sventinio-stalo-viliones-pasiduoti-neimanoma-atsispirti
- „Vapiano Vilnius“ virtuvės vadovo Tomo Pipiro reklaminiai pasvarstymai kaip nesprogti prie stalo www.balsas.lt/naujiena/706351/kaip-apsaugoti-savo-organizma-per-svenciu-maratona
- Trumpas ir konkretus interviu su gydytoja dietologe Edita Gaveliene http://kauno.diena.lt/dienrastis/kita/sventes-be-galvos-skausmo-33892
Ne košer Kūčios - nei feta, nei balta mišrainė (dėl majonezo) netinka pasniko, taigi, ir Kūčių patiekalams :) O meniu nereik trumpinti, visai subalansuotas atrodo.
AtsakytiPanaikintipagoniški papročiai fetą per kūčias drausti :) šiuolaikinėje katalikų tradicijoje pasninkas per kūčias neprivalomas. Bet dar žiūrėsiu kaip su tuo meniu bus, močiutei atėjus į virtuvę gali tekti mikliai keisti fetą į pupas ir kanapes :))
PanaikintiŽelatina - tai jau gyvulinės kilmės produktas. Mes per Kūčias nei kiaušinių, nei pieno produktų nenaudojam, bet tame ir smagumas, gaminti tradicinius ir kartu ieškoti naujų, tinkamų receptų šiai šventei.
AtsakytiPanaikintitikrai taip, forelle. Bet visgi gerai kad tos zele buvaupadarius, nes vaikai tik ja ir tevalge. Miesimas, kanapes, pupos, silkes ir kitos tradicines gerybes pagal smetoniskus receptus nelabai vaziavo ir suaugusiems. Labai rimtai svarstau kita kart spring rolsus daryti, anie visada populiarus :)
PanaikintiForelle, radau - yra augalinis želatinas (agaras - www.jogosmityba.lt/index.php?id=274). Norint pasižaisti, galima būtų kūčioms žele iš jo gaminti.
PanaikintiIr agaras tinka, ir kudzu (kuzu) milteliai ;) Man labiau pavyksta su kudzu milteliais kažką doro ir skanaus išgaut, o va su agaru dar matyt neatidirbus, nes vis per kieta gaunasi.
PanaikintiŠiemet ir pas mus jau daugiau netradicinių patiekalų buvo. Ant stalo atsirado patiekalų iš krevečių, avinžirnių. Krevetes tikrai visas silkes nurungė :)