2012 m. gruodžio 21 d., penktadienis

Kūčių stalas, meniu #1

Šiemet bene pirmą kartą hostinsiu kūčių vakarienę. Man valgyti neduok, duok ką nors paplanuoti ir suskaičiuoti. Susidariau meniu, pirkinių sąrašą, suskaičiavau biudžetą, pasiskirstėm darbais. Praktikos trūkumas leidžia optimistiškai manyti kad pusdienis yra maximumas pasiruošimui.  Žiūrėsim kaip seksis :)

{Kaip sekėsi ir kodėl meniu toks išbraukytas čia
Obuolių žvakės
DYI, Kvapnios obuolių žvakės // bit.ly/TcBIAh
_____________
Kūčių meniu #1
1. Traškios šviežių burokėlių salotos su kriaušėmis ir feta pagal J.Oliverį Lašišos kepsneliai (skubiai padaryti močiutės)
2. Paprasčiausios keptų burokėlių salotos su silke
3. Klasikinė Balta Mišrainė
4. Didysis Silkės Tortas pagal Beatą
5. Silkė su grybais, 6) morkom ir razinom, 7) svogūnais slyvom ir karamelizuotais svogūnais 4) svogūnais ir žemės riešutais pagal griežtus močiutės nurodymus
--
8. Ausytės su džiovintų baravykų padažu Bulvės su kanapių padažu
--
9. Spanguolių kisielius
10. Aguonų pienas Miešimas
11. Kūčiukai
--
12. Laimingi Rūtos pyragėliai
--
13. Žele apelsinų puselėse
14. Mandarinai
15. Obuoliai
--
16. Stalo vanduo, 17. kava, 18. arbata, 19. obuolių sultys
--
...ir dar netikėtai ant stalo atsirado:
20. Virtinukai su baravykų įdaru
21. Pupos
22. Miežiai
23. Tešloje kepta silkė
24. Spagečiai su sūriu vaikams nes jie iš aukščiau išvardinto meniu sutiko valgyti tik žele :)
_____________

Taip, taip, žinau kad vienu metu į skrandį telpa ne daugiau 500 ml. maisto. Jam užpildyti pakanka paragauti maždaug po šaukštą kiekvieno iš 12 Kūčių patiekalų. Tai man dar liko paskutinis darbas – gerai pagalvoti ar visgi neverta sutrumpinti meniu.

Šiemet visi sveikos mitybos specialistai kaip susitarę choru pataria kaip nepersivalgyti, o persivalgius – kaip atsigauti. Svarstau, kada pradės prie receptų pradės spausdinti įspėjimus, kaip ant cigarečių?

6 komentarai:

  1. Ne košer Kūčios - nei feta, nei balta mišrainė (dėl majonezo) netinka pasniko, taigi, ir Kūčių patiekalams :) O meniu nereik trumpinti, visai subalansuotas atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pagoniški papročiai fetą per kūčias drausti :) šiuolaikinėje katalikų tradicijoje pasninkas per kūčias neprivalomas. Bet dar žiūrėsiu kaip su tuo meniu bus, močiutei atėjus į virtuvę gali tekti mikliai keisti fetą į pupas ir kanapes :))

      Panaikinti
  2. Želatina - tai jau gyvulinės kilmės produktas. Mes per Kūčias nei kiaušinių, nei pieno produktų nenaudojam, bet tame ir smagumas, gaminti tradicinius ir kartu ieškoti naujų, tinkamų receptų šiai šventei.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tikrai taip, forelle. Bet visgi gerai kad tos zele buvaupadarius, nes vaikai tik ja ir tevalge. Miesimas, kanapes, pupos, silkes ir kitos tradicines gerybes pagal smetoniskus receptus nelabai vaziavo ir suaugusiems. Labai rimtai svarstau kita kart spring rolsus daryti, anie visada populiarus :)

      Panaikinti
    2. Forelle, radau - yra augalinis želatinas (agaras - www.jogosmityba.lt/index.php?id=274). Norint pasižaisti, galima būtų kūčioms žele iš jo gaminti.

      Panaikinti
    3. Ir agaras tinka, ir kudzu (kuzu) milteliai ;) Man labiau pavyksta su kudzu milteliais kažką doro ir skanaus išgaut, o va su agaru dar matyt neatidirbus, nes vis per kieta gaunasi.
      Šiemet ir pas mus jau daugiau netradicinių patiekalų buvo. Ant stalo atsirado patiekalų iš krevečių, avinžirnių. Krevetes tikrai visas silkes nurungė :)

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails