2012 m. lapkričio 24 d., šeštadienis

Tom Yum – saldžiarūgščiai aštrus vištienos sultinys

Praėjusią vasarą muzikiniuose festivaliuose gausiai prisiragavome Tom Yum sriubos. Buvo pats skaniausias maistas ir didelis bonusas „Tamstai“ ir „Karklei“, kirtau apsilaižydama. O štai Viena Tokia Mergiotė tą skanėstą ragaudama švelniai raukė nosį ir sakė – nu nieko, bus gerai ir tokia. Tyliai stebėjausi, kas čia per išpuikimas? ;)

Tik Kambodžoje paragavus Tom Yum sriubos atsivėrė trečioji akis ir viską supratau. Tom yum – dieviškas balzamas,  skonio simfonija. Valgant kūną užlieja maloni kaitra, išdykusi rūgštelė žaidžia su saldžiu ataskoniu, sriubos gaivumas maišosi su ašarą spaudžiančiu pipiru aštrumu, o galiausiai ateina malonus sotumas.

Panagrinėjus receptus, nieko labai mandro (išskyrus skonį :) tame Tom Yum nėra. Senas geras naminis vištienos sultinys ir šiek tiek mums neįprastų prieskoninių daržovių – galapo šaknies, pora citrinžolės stiebų, čili pipirų, šlakelis žuvies padažo ir laimo sulčių. Superinis imuniteto stiprintojas. Nuo lietuviškos naminės vištienos sriubos skiriasi dar ir tuo, kad daržovės čia ne pervirtos, o veikiau pusžalės.

Kaip tyčia bičiulė lauktuvių parvežė citrinžolės ir galapago šaknies. Tad priviriau sriubos ir dar užsišaldžiau kameroje atsargom. Citrinžolės neseniai mačiau pirkti Hyper Rimi. Neturint šviežių prieskonių, galima išsiversti su Tom Yum prieskonių pasta. Lietuvoje Tom Youm pastos yra „Skonių studijoje“ arba galima užsisakyti internetu iš rytuvalgiai.lt. Seniau jos turėjo ir Marks&Spencer, bet nustojo vežti dėl paklausos trūkumo. Patys kalti.

PRIREIKS
Prieskoniai:
2 stiebai citrinžolės (nupjaunam galiuką, nuimam viršutinį sluoksnį, tuomet perpjaunam skersai, įstrižai, ir dar patraiškom peiliu lengvai)
galang šaknies gumbas (nuvalom ir supjaustom juostelėmis)
nykščio dydžio imbiero gumbas (tarkuotas)
3 skiltelės česnako (kapoto)
5 laimo lapai
4 čili pipirai (smulkinti)
1 a.š. cukraus
3 a.š. žuvies padažo
Daržovės:  3 nedidukai pomidorai (ketvirčiuojam), 1 paprika (juostelėm), sauja šparaginių pupelių, sauja žaliųjų žirnelių, svogūnas (smulkiai pjaustytas), 1 v.š. laimo sulčių
 Mėsa: vištiena (pjaustyta juostelėmis) ir/arba krevetės ir/arba žuvis
Grybai: šitaki arba pievagrybiai
Sultinio: naudojau šaldytą, manau tiktų ir eko sultinio kubeliai
Šlakelis aliejaus
Paskutinis akordas: kalendros šakelių ir žalio svogūno laiško

Kadangi Tom yum buvo pagrindinis ir vienintėlis mūsų savaitgalio pietų patiekalas, ruošiau sotesnę jo versiją su turbūt visais įmanomais priedais. Dar galima būtų dėti ryžių makaronų ar ryžių. Užskaninti tofu sūrio gabalaičiais. Įpylus kokosų pieno gautume dar sotesnę sriubą Tom Khaa. Bet  galima ruošti gerokai lakoniškesnę jos versiją ar net tiesiog sultinį.

GAMINAM
  • Pirmiausia, nusivaliau ir susipjausčiau visas daržoves – tai užims daugiausia laiko, vėliau viskas vyks labai greitai.
  • Puode pakaitinau pora šaukštų aliejaus aliejų ir ant vidutinės ugnies lengvai pakepinau vištieną bei svogūnus. Tada keliauja pusė prieskonių (citrinžolė, imbieras, galangas, česnakas), minutėlei, kol po virtuvę pasklis kvapai.
  • Tuomet jau supyliau sultinį, užkaintinau ir sudėjau likusias citrinžoles, galangą, imbierą, laimo lapus ir čili pipirus. Pavirinau 2-3 minutes. Į puodą keliauja paprika, po minutėlės – pomidorai, grybai ir šparaginės pupelės, dar 30 sekundžių ant lėtos ugnies.
  • Galiausiai, sumažinus ugnį įbėriau cukraus, supyliau žuvies padažą, įspaudžiau laimo sulčių.
Viskas – į sriubą lėkštes, kalendros lapų ir svogūnų ant jos, ir valgom.
Puikus maistas niūrų rudenį  – pakelia nuotaiką ir saugo nuo peršalimo!

_________________________

Gaminote pagal šį receptą? Bandėte panašų patiekalą? Kaip jums sekėsi? Kaip pagerinti receptą? Gal yra įdomesnis būdas pagaminti? Pasidalinkite komentaruose! :)

3 komentarai:

  1. Aura, labai gražios tavo nuotraukų spalvos! Aš taip pat mėgstu ir dažnai gaminu Azijos patiekalus, tad smagu pasiskaityti tavo nuotykius:)
    Savo ruožtu noriu pakviesti į žaidimą, į kurį mane įtraukė kiti blogeriai, rašantys kulinarinėmis temomis:
    http://www.nidosreceptai.lt/akimirkos/zaidimai/

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tai ta saknis kaip is tiesu vadinasi? nes tekste tris kartus skirtingai parasyta: galapo, galapago, ir galang....? o kalba tai matyt apie ta pati

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails