2012 m. rugsėjo 16 d., sekmadienis

Cukinijų duona pagal Lidiją Rasutis ir 12 keksiukų

Po pasirodymo su baklažanų pica, kuri pasirodė panašesnė į vegetarišką dietinę apkepėlę nei picą, brangiausias kiek įtariai šnairavo į cukinijų duonos idėją. Visgi vyriški nuogastavimai nepasiteisino, rezultatas nudžiugino abu. Gaminti buvo labai paprasta, rezultatas -- išties skanus.

Kad cukinijos dėta nežinodamas ir neatspėtum. Tai jeigu norite šiek tiek išlaikyti nors užuominą į cukiniją, dalį jos galite smulkiai pjaustyti šiaudeliais užuot tarkavę.


PRIREIKS
Šlapieji produktai:
Cukinija, viena vidutinė (2 stiklinės tarkuotos masės; tiktų ir toks pats kiekis moliūgo)
Kiaušiniai, 3-4
Aliejus, 1/3 puodelio
Obuolių tyrės, 3/4 puodelio (galima pakeisti natūraliu jogurtu)
Sausieji produktai: 
Miltai, 3 puodeliai
Cukrus, 1-2 puodeliai
Vanilė 2 a.š., cinamono 3 a.š., imbiero 1 a.š., muskato 1 a.š.
Sodos, 1 a.š., kepimo miltelių 1/4 a.š., druskos
Pasirinktinai: gera sauja traiškytų riešutų ir/arba sauja džiovintų uogų ir/arba šokolado drožlių.

Iš šito gėrio gausis du kepaliukai cukinijų duonos, arba 24 keksiukai, arba vienas didelis kepalas duonos ir šiek tiek keksiukų. Dėliokite kaip tik patogiau valgyti.

GAMINAM
  • Maisto produktai idealiu atveju turėtų būti kambario temperatūros.  
  • Jei cukiniją turit jauną ir nedidukę, tarkuokit drąsiai su žievele ir visomis sėklomis, nes ten visas vitaminų užtaisas. Aš turėjau paaugusią kaip reikalas, teko skust ir tarkuoti burokine tarka.
  • Pasiėmiau du dubenius -- mažesnį sausiems ir didesnį šlapiems indigridientams. Didžiąjame dubenyje išplakiau kiaušinius, tuomet supyliau aliejų, obuolių tyrę,  cukiniją  ir viską gerai išmaišiau.
  • Mažesniame dubenyje sumaišiau miltus, vanilę, cinamoną, imbierą, muskatą, sodą, kepimo miltelius, riešutus, spanuogles ir druską.
  • Į šlapią masę maišydama supyliau sausąją, sumaišiau. Svarbu nepersistengti maišant, nereikia tokių tešlų permaišyti.
  • Kepimo formą ištepiau sviestu ir supyliau gautą tešlą. Tešla kils, tad reikėtų palikti vietos, maždaug 1/3 indo. Galima viršų pabarstyti cukrum ir cinamonu. Dariau vieną kepalą ir keksiukų silikoniniuose indeliuose. Tai labai pasiteisino, nes kol didysis keksas kepė ir aušo, mažuosius sėkmingai sudorojome.
  • Kepti ~1 val. 175C orkaitėje, o tos kur keksiukų formelėse iškepė per 35 min. Perkepti tikimybė maža, o nedakepti - gana didelė, tad vis tikrinausi mediniu pagalaičiu. Jeigu viršus pradėtų degti vidui nesuspėjus iškepti, galima pridengti folija.


Iškepus, palikti pusvalandį ramiai pastovėti.
Dar geriau iš formos išimti tik ataušusią.
Labai tiktų aplieti cukraus-citrinos sulčių glajumi.
Bet man čia ir kalorijų, ir skanumo pakako ir taip.

Skanaus :)
_______________________________________
Iškepėte per daug kekso ir visko nesuvalgot?
Retai taip būna ;) bet jeigu taip išėjo, galite užšaldyti įvynioję į foliją, kiekvieną kekso riekę atskirai. Užsinorėję, tiesiog išimkite iš kameros ir atšaldykite.
_______________________________________

Įkvėpė Lidijos Rasutis daržovių duonelės. Receptas iš kandadietės blogerės Aimee puslapio www.simplebites.net/how-to-make-the-best-zucchini-bread-ever

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails