2012 m. kovo 16 d., penktadienis

Vištienos Velingtonas

Šį patiekalą nusižiūrėjau pas Gerbiamą Redaktorę. Atrodė genialiai paprasta, bet pirmą kartą prisikankinau gamindama, nes kol kas visiškai jokios patirties su tešliniais neturiu. Skanu, tad verta tos patirties įgyti :)


Įprastinis velingtonas – tai didžiulis jautienos gabalas tešloje. Štai čia rasite gerbiamojo Gordon Ramsey jautienos velingtono video. Tuo pačiu vardu vadinamos ir variacijos – jautienos faršo velingtonas, lašišos velingtonas, vištienos velingtonas...

Wikipedia porina, kad pradžioje buvo iš prancūzų virtuvės kilęs filet de bœuf en croûte, tačiau Napoleono karo metu teko skubiai imtis patriotinių priemonių. Kepsnys pervadintas britų kariškio, Velingtono kunigaikščio, garbei. Bet čia gal tik rinkodarinė legenda, nes kepsnio receptas pirmą kartą užrašytas prieš 45 metus. O šiaip Velingtonas – tai Naujosios Zelandijos miestas, labiausiai nutolusi nuo Lietuvos pasaulio vieta.


PRIREIKS (6 porcijos)
Vištienos krūtinėlės file – 6 vnt.
400 g. pievagrybių, 2 svogūnai, 4 skiltelės česnako, žiupsnis šaukštelis džiovintų čiobrelių, taurė raudonojo vyno (baltas labiau būtų tikęs, neturėjau)
Pakelis šaldytos sluoksniuotos tešlos
Kiaušinis, šlakelis pieno
Druska, pipirai

GAMINAM
1. Vištieną būtų neblogai atsargiai pamušti, kad file gabalėliai būtų plonesni. Įtryniau druska ir pipirais. Tuomet pakepinau iš abiejų pusių, neilgai, tik kad gražiai apskrustų. Nuomonės ar reikia kepinti skirtingos, J.Oliverio nuomone nebūtina. Šį kartą pakepinau ir atidėjau į šoną atvėsti.
3. Dabar – įdaro eilė. Susmulkinau svogūną ir grybus. Pakepinau, gal penketą minučių. Įspaudžiau česnaką, dar pora minutėlių. Įpyliau vyno, įbėriau čiobrelio, druskos, pipirų ir pamaišydama kaitinau dar 10 minučių. Atidėjau į šoną kad atauštų.
4. Labai svarbu – įdaras ir vištiena turi tikrai gerai atšalti, tai geriausia būtų kišti 20-iai minučių į šaldytuvą.
5. Dabar darom pyragėlius. Čia man buvo sudėtingiausia dalis. Internete prisižiūrėjau visokių grožybių. O aš šiaip ne taip suvyniojau, ir tuo džiaugiausi. Ateityje reikės daugiau tešlos. Na ir turbūt praktikos...
Žodžiu, jeigu lakštai dideli, tai reikėtų susipjaustyti tokiais gabalais, kad tilptų vištiena. Mano lakštai buvo nedidukai. Ėmiau tokį tešlos lakštą, dėjau ant miltais pabarstyto pagrindo, kočėlu gerokai pakočiodavau ir tuomet šiaip ne taip vienas file gabalėlis tilpdavo.
Tuomet imu vištienos file gabaliuką, aptepu garstyčiomis iš visų pusių, dedu šaukštą grybų ant tešlos vidurio, dar pora ant krūtinėlės. Tešlos kraštus aptepu kiaušiniu ir suvynioju.
Tešlos viršuje reikėtų padaryti keletą įpjovimų. Jei nesitingi, pyragėlius papuošiam grožybėm iš tešlos – lapais, gėlėm, ar šeimos narių inicialais, etc.
6. Visa tai aptepu kiaušinio-pieno mase, reikėtų įkišti į šaldytuvą atšalti, kokioms 5 minutėms.
7. Įjungiau orkaitę kad įkaistų iki 200 C. Kepimo popierių ant skardos, vištą ant kepimo popieriaus ir šaunam į orkaitę. Po 25-30-ies minučių bus viskas. Man patogiausia tikrinti su virtuviniu termometru, kai vištiena pasieka 73 C, galima valgyti. Pateikiam su šviežiom, garintomis ar konservuotoms daržovėm, kuskusu ar dar kas po ranka.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails