2012 m. kovo 12 d., pirmadienis

Anglų virtuvės pasididžiavimas: žuvies kepsneliai / fishcakes

Fishcakes yra tradicinis britų Fish&chips meniu patiekalas, tačiau pasak Wikipedijos juos gamina visam pasaulyje – nuo Švedijos iki Barbadoso, Tailando ir Puerto Rico.

Šiuos kepsnelius ruošiau pagal Jamie Oliver receptą. Gerbiamas Virtuvės Maestro gamina prabangiai, iš šviežios lašišos file. Tačiau jis taip pat siūlo žiūrėti į gyvenimą paprasčiau ir dėti tai kas po ranka – tinka ir paprasta balta žuvis,  šaldyta, atšaldyta, rūkyta ir konservuota, taip pat vištiena ir įvairios daržovės, grybai, etc.

Logikos šviežią žuvį maišyti su bulvėm ir kepti miltuose apvoliojus nedaug. Ir šiaip maltiniai nėra sveikas maistas - malta, voliota, kepta... Tačiau galima "užskaityti" kaip būdą atsikratyti likučių arba žaidimą įvairovės dėlei. Be to, namuose gaminti žuvies kepsneliai nėra toks žalingas dalykas, palyginus su tais parduotuviniais pusfabrikačiais. Galiausiai pagaminti buvo laaabai paprasta ir greita, o rezultatas džiuginantis.

PRIREIKS (sotūs pietūs dviem žmonėm)
1 nedidukas upėtakis, 3 vidutinės bulvės, kiaušinis, solidus kuokštas petražolių, viena citrina, po žiupsnį druskos ir pipirų, sauja miltų.

GAMINAM
1. Bulves išverdam, žuvies file išgarinam. Nereikia net garų puodo – ant puodo su bulvėm uždedam rėtį, į rėtį įdedam žuvį, rėtį uždengiam puodo dangčiu.  Štai jums ir visa spec. įranga.
2. Išvirus bulvėms, sumaigom jas į bulvių košę, luktelim kol atauš. Tuo tarpu nuplaunam ir susmulkinam petražoles.
3. Atvėsusią bulvių košę krečiam į dubenį, ten pat įmušam kiaušinį, sudedam pjaustytas petražoles, įtarkuojame citrinos žievelę, nepamirštam druskos ir pipirų. Viską gerai išmaišom.
4. Suformuojame nedidukus kepsnelius ir apvoliojame juos miltuose (negausiai, nes nieko gero tuose miltuose nėra :-)
5. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir pakepiname kepsnelius. Ant vidutinės ugnies. Pakankamai, kad iškeptų kiaušinis, kurį dėjome į tešlą. Maždaug po 3-4 minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Nusausinam ant popierinio rankšluosčio. Štai jums ir prašom, galima valgyti.

Geriausia patiekti su šviežiom salotomis, nes baltymų ir angliavandenių jau ir taip gausit pakankamai iš kepsnelių. Galima būtų kartu žuvimi pagarinti kokių brokolių, morkų ar baklažanų. Labai tinka ant kepsnelių užspausti šiek tiek citrinos sulčių. Skanaus :)
_____________________________

5 komentarai:

  1. UK mes tikrai ne taip gamindavom.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. J.Oliver'is šį receptą pristatė kaip britišką, bet labai gali būti kad jis nesusilaikė ir ką nors patobulino :)

      Labai įdomu, o kaip jūs UK fishkeikus gamindavote?

      Panaikinti
    2. Cia toks labai taupuoliskas variantas su bulvem... Tikruose fishcakes'suose turi but daugiausia zuvies, cia mano nuomone. As irgi dariau pagal oliveri lasisos ir bulviu maltinukus, tai truputi sausoka nuo bulviu, bet tikrai valgoma :)

      Panaikinti
    3. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    4. Šviežią žuvį sveikiausia tiesiog orkaitėje pakepti ar garintuve garinti. Maltinukai - labiau pažaidimas įvairovės dėlei. Sausa nebuvo, bet čia turbūt ir nuo bulvių rūšies, ir nuo žuvies kiekio priklauso.

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails