2012 m. kovo 13 d., antradienis

Airiškas jautienos troškinys tamsiame aluje

Savaitgalį turguje nukoviau nemenką ir dailų gabalaitį jautienos kumpio troškiniui. Troškinys regis toks paprastas ir draugiškas patiekalas... kol nepradėjau aiškintis receptų :)

Laimei, vieną kartą viską kaip reikalas išsaiškinus, vėliau daug kartų tą kartojau tą troškinį, su pasimėgavimu ir džiaugsmu.

TRYS NETIKĖTI PRADEDANČIOS ŠEFĖS ATRADIMAI
1) Laikas. Pasirodo troškiniai ruošiami lėtai, labai lėėtai, ant žemos ugnies, apie 3 valandas. Damn! Tuo matote jie ir skiriasi nuo sriubos, kuri verdama greitai ir karštai. Darbo dieną gaminti naktipiečius nesmagu, bet tai pažiūrėjau paprastai – iš vakaro gaminau troškinį kitai dienai. O kitą kartą troškinį ruošiu tik tingų savaitgalį.
2) Ar reikia skrudinti? Britų kulinarijos ekspertai iš The Guardian tvirtina kad norint paruošti tobulą troškinį, mėsą būtina apkepti. Jiems antrina ir kiti troškinio entuziastai, neva tik pakepinus neišbėga sultys, mėsa lieka minkštesnė ir atrodo gražiau. Gudriausi ponai pasakoja apie karamelizaciją ir Maillard efektą. Bet štai tai jums prašom, Gerbiamas Virtuvės Maestro Oliveris užtikrintai tvirtina kad mėsos troškiniui apkepti visiškai nebūtina. Hmm... Nepatinka man visi tie kepinimai ir skrudinimai, pabandžiau nekepus. Ir visai gerai gavosi. LABAI gerai.
3) Ar mėsa bus minkšta? Pardavėja turguje buvo simpatiška, bet nereikia turėti iliuzijų dėl lietuviškos karvytės mėsos su kauliuku. Pasinaudojau Regio patarimais ir iš anksto pamarinavau  su svogūnais ir garstyčiomis. Mėsa tirpo burnoje.


PRIREIKS
Troškiniui: 500 g jautienos, 2 dideli svogūnai, 3 bulvės, 1 nedidukas pastarnokas, 2 morkos, 2 saliero stiebai, skardinė konservuotų pomidorų (1x400g), pora saujų pievagrybių, 2 šaukštai miltų, 500 ml tamsaus alaus (naudojau „Krušovice“), šlakelis alyvuogių aliejaus, keli lauro lapai, pora česnako skiltelių, druska ir pipirai, rimtas kuokštas šviežių petražolių.
Marinatui: didelis svogūnas, šaukštas garstyčių, geras žiupsnis pipirų.

GAMINAM
1. Iš vakaro mėsą pamarinavau – susmulkinau didelį svogūną, sumaišiau su garstyčiomis ir pipirais, ir visa ta mase įtryniau mėsą. Visa tai įvyniojau į foliją ir padėjau šaldytuve pailsėti. Beje, mėsos plauti nereikia ir net negalima, sako FoodSafety.gov.
2. Paruošiam mėsą ir daržoves: mėsą supjausčiau 2-3 cm dydžio kubeliais, lašinius išmečiau. Salierų stiebus, morkas ir bulves supjausčiau postambiais gabalėliais; svogūnus – riebiomis riekelėmis; pievagrybius padalinau pusiau, česnakus sukapojau peiliu.
3. Daržoves apkepinam: savo didžiausioje keptuvėje ant vidutinės ugnies pakepinau pjaustytą salierą, morkas, svogūną ir pievagrybius. Apie 10 minučių, kol suminkštėjo. Į pabaigą porai minučių sumečiau česnaką.
4. Troškinam: į puodą sudėjau mėsą, įmaišiau miltus, supyliau alų ir pomidorus, druską ir pipirus. Gerai išmaišiau, užviriau ant kaitlentės ir tuomet įkišau į orkaitę, 200 C,  2 val. Tuomet nukėliau puodo dangtį ir dar gerą pusvalandį paskrudinau. Naudoju virtuvinį termometrą – troškinys valgomas, kai mėsos temperatūra pasiekia bent 63 C.
5. Mėgaujamės: prieš patiekdami paragaujam ar netrūksta druskos. Pabarstom petražolių lapeliais.

Troškinys gavosi TOBULAS.
Rimtai.


p.s. dietologai rekomenduoja per savaitę suvalgyti vieną porciją raudonos mėsos, t.y. maždaug kortų kaladės dydžio gabalaitį, iki 200 g. Geriausia - kepti orkaitėje ar troškinti.  Ir nesvarbu kaip tai išverčia žiniasklaida. Ypač prajuokino "žinovai", teigiantys kad nuo mėsos vystosi homoseksualumas :))

3 komentarai:

  1. Laba diena. Man iskilo klausimas pamarinavimo: o kita diena, kai jau desiu mesa i puoda, tai ja taip ir deti - su visais marinato likuciais (svogunais ir garstyciom)?
    Aciu!
    Ksenija

    AtsakytiPanaikinti
  2. Į troškinį dėjau tik mėsą, marinavimui naudotą svogūnų masę su garstyčiom išpyliau lauk. Jeigu mėsa tikrai šviežia, marinuot turbūt nereikia.

    AtsakytiPanaikinti
  3. P.s. mesa ne tik sviezia, bet svarbiausia dar jauno versiuko turi buti. Tokia mesyte minksta ir nemarinuota. Bet retai toki geri pavyksta gauti :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails